Ελλάδα|25.11.2019 16:04

Μάθημα πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Η 14χρονη Νεφέλη, μαθήτρια της Γ Γυμνασίου στα βόρεια προάστια, έσωσε την 10χρονη αδελφή της Δανάη από πνιγμό στην πισίνα, με τη μέθοδο της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με βάση όσα διδάχτηκε σε σχετικό σεμινάριο στο σχολείο της. Ένα άλλο κορίτσι, η 15χρονη Φανουρία από το Βέλο Κορινθίας, είχε καταλυτική παρέμβαση για να κρατηθεί στη ζωή μια κυρία που είχε υποστεί ανακοπή σε έναν κήπο.

Είναι δύο από τους 50.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν διδαχτεί τα τελευταία χρόνια τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε σχολεία που διοργάνωσαν σε εθελοντική βάση η οργάνωση KIDS SAVE LIVES και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Οι δύο φορείς, που έχουν συμπληρώσει μια δεκαετία εθελοντικής προσφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ΚΑΡΠΑ στον γενικό πληθυσμό, ετοίμασαν σχέδιο νόμου για την θεσμοθέτηση και εισαγωγή του μαθήματος των πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία συναντήθηκαν πρόσφατα οι εκπρόσωποί της, υποδέχτηκε με θέρμη την πρωτοβουλία και αναμένεται το επόμενο διάστημα η εισαγωγή του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εθελοντών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είπε πως η προώθηση στη Βουλή θα γίνει μετά την εξέταση του σχεδίου από το νομικό τμήμα του υπουργείου, ενώ επιθυμία της είναι η εισαγωγή του μαθήματος πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία να ξεκινήσει άμεσα.

Ο πρόεδρος και ο ταμίας του KIDS SAVE LIVES, Α.Στεφανάκης και Α.Σαμαράς, με την υπουργό Παιδείας Ν.Κεραμέως

Είχε προηγηθεί συνάντηση μελών της επιτροπής του προγράμματος με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, από την οποία πήρε το πράσινο φως, προκειμένου να προετοιμαστεί το σχέδιο νόμου και να περάσει το πρόγραμμα στην τελική του φάση.

Ο πρόεδρος και ο ταμίας του KIDS SAVE LIVES, Α.Στεφανάκης και Α.Σαμαράς, με την υφυπουργό Παιδείας, Σ.Ζαχαράκη

«Αν το εγχείρημα στεφτεί με επιτυχία θα είμαστε η 6η χώρα στην Ευρώπη που θα έχει ψηφίσει νόμο για την εισαγωγή των πρώτων βοηθειών στα σχολεία της», είπε στο ethnos.gr ο ιδρυτής και πρόεδρος της KIDS SAVE LIVES, διασώστης του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, Αναστάσης Στεφανάκης και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος. «Θα βοηθήσει σε δύο πράγματα: στο ουσιαστικό μέρος θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν αναζωογόνηση, και θα μπορούν να σώζουν ζωές, όπως έχει γίνει πολλές φορές ως σήμερα. Από την άλλη, τα παιδιά μέσω αυτής της διαδικασίας θα αναγνωρίσουν την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης».

Εφόσον περάσει το νομοσχέδιο και ψηφιστεί από τη Βουλή, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσω των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου, αφού πρώτα αυτοί εκπαιδευτούν σε πρώτες βοήθειες. «Σήμερα έχουμε 704 εθελοντές εκπαιδευτές στο πλαίσιο του προγράμματος. Είμαστε πολλοί, αλλά δεν φτάνουμε για να εκπαιδεύσουμε το σύνολο των 750.000 μαθητών και μαθητριών στα ελληνικά σχολεία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Κάθε σχολείο θα ορίσει έναν εκπαιδευτικό, ο οποίος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης από εμάς και θα αναλάβει στη συνέχεια να μεταδώσει τη γνώση στους μαθητές του σχολείου», είπε ο κ.Στεφανάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμητέοι για να αναλάβουν αυτό το έργο θα είναι οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται καμία άλλη ειδικότητα.

Οι άνθρωποι του προγράμματος είναι έτοιμοι, εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν σύντομα, να ξεκινήσουν πιλοτικά τη δράση ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των 400 διαθέσιμων εθελοντών εκπαιδευτών. Από την σχολική χρονιά 2020-2021 θα είναι σε θέση να επεκτείνουν το πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι του KIDS SAVE LIVES θα εργαστούν για το πρόγραμμα σε εθελοντικό επίπεδο, ενώ η πηγή χρηματοδότησης για την προμήθεια του αναγκαίου κιτ εξοπλισμού (πρόπλασμα, απινιδωτής κ.ά.) σε κάθε σχολείο θα αναζητηθεί σε επόμενες επαφές.