Ελλάδα|27.11.2019 13:18

Σεισμός - Γραμματεία Κυθήρων στο ethnos.gr: Κουνηθήκαμε πολύ - Έντονη η βουή

Newsroom

Λίγα λεπτά μετά τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης 27/11, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν σχεδόν τη μισή Ελλάδα, αφού, με επίκεντρο ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα, τα 6 Ρίχτερ έγιναν αισθητά τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και την Αττική, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα. 

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τη Γραμματεία του Δήμου Κυθήρων, μέλη της οποίας δήλωσαν τα εξής: «Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Κουνηθήκαμε πολύ, αλλά όχι σε σημείο να πέσουν πράγματα από τα γραφεία. Ευτυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε καμία αναφορά για ζημιές ή τραυματισμό στο νησί μας. Υπήρχε έντονη βουή, είχε μεγάλη διάρκεια και είχαμε την αίσθηση πως ήταν τρία διαδοχικά κύματα σεισμικότητας. Οι πολίτες ανησύχησαν, αλλά γενικά όλοι είμαστε ψύχραιμοι».

Η Κίσσαμος είναι κωμόπολη της Κρήτης και μόλις 41 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Ο Κώστας Βαρουχάκης που διατηρεί επιχείρηση στο κέντρο της πόλης και είναι πατέρας τριών παιδιών είπε στο ethnos.gr: «Ηταν πολύ έντονος ο σεισμός, αλλά δεν έκανε ζημιές. Είχε παλινδρομική κίνηση. Η κορύφωσή του δεν είχε μεγαλη διάρκεια. Στην Κρήτη είμαστε συνηθισμένοι από τέτοια. Ο κόσμος συνεχίζει τις δουλειές του και στο σχολείο που έχω τα παιδιά μου όλα είναι καλά».

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Μιλώντας στο Open TV ο Βασίλης Παπαζάχος ήταν καθησυχαστικός, καθώς, όπως τόνισε, «είναι σεισμοί που γίνονται. Δεν ανησυχούμε. Εγινε σε μεγάλο εστιακό βάθος, γύρω στα 80 χιλιόμετρα».

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας, με δήλωσή του στο Open TV, έδωσε το μέγεθος του σεισμού από 5,8 Ρίχτερ έως 6 Ρίχτερ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται πανικός κι ανησυχία. «Ο σεισμός είναι πάνω στο ελληνικό τόξο, έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη Νότια Ελλάδα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος ήταν καθησυχαστικός και τόνισε ότι «δεν πάθαμε και τίποτα σπουδαίο. Είναι περίπου στα 80 χιλιόμετρα βάθος και έχει ένα μέγεθος της τάξης 6,2 Ρίχτερ. Είναι μια ειδική κατηγορία σεισμών δεν έχει καμία σχέση με ρήγμα, έχει ξαναδώσει τέτοιους σεισμούς το σημείο κάτω από το Αιγαίο, αλλά δίνει ζημιές».

ΚύθηραΚρήτησεισμόςΑττική