Ελλάδα|27.11.2019 13:31

«Γηρυόνης»: Βυθισμένες στη λάσπη οι σκηνές των προσφύγων στα νησιά (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Σκηνές βουτηγμένες στο νερό, στη λάσπη και στα σκουπίδια, με εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση, προσπαθώντας να σώσουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα και να βρουν καταφύγιο σε μια στεγνή γωνιά για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Εικόνες σαν τις παρακάτω άφησε πίσω του το πέρασμα του «Γηρυόνη» από τα hotspots των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Και ήταν μόνο ένα προειδοποιητικό μήνυμα της φθινοπωρινής καταιγίδας για όσα θα ακολουθήσουν, καθώς ο χειμώνας βρίσκεται ακόμα προ των πυλών και χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε θερινές σκηνές, εκτεθειμένοι στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από το πλημμυρισμένο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου είναι αποκαρδιωτικές. Η ισχυρή νεροποντή, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης, μετέτρεψε σε έναν πελώριο λασπότοπο το εσωτερικό του ΚΥΤ, και κυρίως τον χώρο των χωραφιών έξω απ' αυτό, όπου συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ελλείψει χώρων στέγασης στην κύρια δομή.

Λίγες ώρες πριν από την έλευση του έντονου καιρικού φαινομένου στην περιοχή, και έπειτα από αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, αποσφραγίστηκε εκτάκτως το κενό κτίριο της ανακύκλωσης στο πρώην εργοστάσιο αλουμινίου, προκειμένου να διατεθεί ως προσωρινό καταφύγιο για τους πρόσφυγες μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα.

Οι πόρτες στο συγκεκριμένο κτίριο είχαν σφραγιστεί με ηλεκτροσυγκόλληση στις αρχές του μήνα, με απόφαση της δημοτικής Αρχής. Η ισχύς της σύμβασης για την παραχώρησης του χώρου για τις ανάγκες της δομής έχει λήξει εδώ και μήνες, και ο Δήμος Χίου διεκδικεί την επιστροφή του.

«Ευτυχώς, τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο έντονα όσο περιμέναμε και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Η κατάσταση όμως είναι άθλια και δεν ξέρω τι θα συμβεί τον χειμώνα», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς, Σταμάτης Βίγκας. Ο ίδιος και οι 500 κάτοικοι του χωριού, όπως και οι περίπου 3.000 κάτοικοι των 7 Καμποχώρων που βρίσκονται σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από τη ΒΙΑΛ, υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για κλείσιμο του ΚΥΤ και δημιουργία κλειστής δομής σε άλλη περιοχή. Αντίθετα, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις στην περιοχή Πιτυός, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση της νέας δομής, αλλά και της δημοτικής Αρχής του Δήμου Χίου.

«Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»

Η νορβηγική οργάνωση Aegean Boat Report, που έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από όσα άφησε πίσω του ο «Γηρυόνης» στο ΚΥΤ της Χίου, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου ότι ως το τέλος του χρόνου θα μεταφερθούν 20.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα. Από τότε έχουν μεταφερθεί 5.600 άνθρωποι, αλλά στην ίδια περίοδο έφτασαν άλλοι 10.600, με τον πληθυσμό να αυξάνεται κατά 5.000 ανθρώπους. Αν οι αφίξεις και οι μεταφορές συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό, οι παγιδευμένοι στα νησιά στο τέλος του χρόνου θα φτάσουν τους 45.000» υποστηρίζεται σε ανάρτηση της οργάνωσης, στην οποία επισημαίνεται πως από τον Ιούλιο ο προσφυγικός-μεταναστευτικός πληθυσμός στα νησιά αυξήθηκε κατά 22.200 άτομα. 

«Τον περασμένο χειμώνα η κατάσταση στα νησιά ήταν κρίσιμη, με έναν συνολικό αριθμό 15.000 ανθρώπων. Αυτόν τον χειμώνα θα είναι πάνω από 40.000, ζώντας κάτω από ακόμη χειρότερες συνθήκες», αναφέρεται και εκφράζονται φόβοι πως όσο η Ευρώπη χτίζει ακόμη ψηλότερους τοίχους, τόσο περισσότερο θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Ανάλογες εικόνες προκάλεσε η βροχή πριν από δύο μέρες στη Μόρια της Λέσβου. Τον καταυλισμό επισκέπτεται σήμερα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook, Aegean Boat Report

ΧίοςπρόσφυγεςπλημμύραΓηρυόνηςμετανάστες