Ελλάδα|28.11.2019 12:54

Ο Ούσκο, ο αρκούδος σύμβολο, δεν μένει πια εδώ... (pics)

Μαρία Ριτζαλέου

Ο Ούσκο έζησε πέντε χρόνια μετακινούμενος με το αναπηρικό του αμαξίδιο. Έκανε μεγάλες βόλτες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας, απολάμβανε τα βουτιές του στην πισίνα και έτρωγε με λαχτάρα τις λιχουδιές που του έδιναν οι φροντιστές του.

Όταν βρέθηκε σε δάσος στη Βόρεια Μακεδονία, χτυπημένος άγρια από ρόπαλο, ενώ η μητέρα του βρήκε φρικτό θάνατο από ασυνείδητους, κανείς δεν πίστευε ότι θα κατάφερνε να επιβιώσει. Η σπονδυλική του στήλη ήταν σπασμένη και οι πιθανότητες επιβίωσης, ελάχιστες. Αλλά ο Ούσκο αποδείχτηκε πολύ γενναίος. Έζησε πέντε χρόνια και έφυγε από τη ζωή στις αρχές της εβδομάδας, νικημένος από νεφρική ανεπάρκεια, στην οποία διαγνώστηκε μόλις πρόσφατα. Ήταν πέντε χρόνων, ένα ζωηρό αρκουδάκι, απόλυτα συνεργάσιμο και ευπροσάρμοστο. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στους φροντιστές του και σε όλους τους συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που τον αγάπησαν και τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.

Copyright:Α. Μεσσίνης/AFP

Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν τα μέλη μιας μεγάλης περιβαλλοντικής οργάνωσης από την Βόρεια Μακεδονία, τους ενημέρωσαν πως ένα νεογέννητο αρκουδάκι βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο στην σπονδυλική στήλη. Τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στην πανεπιστημιακή κλινική Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ήταν απογοητευτικά. Αρνητικά ήταν και αυτά που ήρθαν από εξειδικευμένο κέντρο για άγρια ζώα στην Αγγλία.  Οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του και η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνει ευθανασία στο ζώο για να μην υποφέρει. Όμως οι φροντιστές και οι κτηνίατροι του Ούσκο διέκριναν σε αυτόν μια απίστευτη δύναμη και τρομερή θέληση για ζωή και αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό: να δοκιμάσουν την εφαρμογή ενός ειδικού αμαξιδίου σχεδιασμένο για εκείνον, ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα. Πράγματι ο Ούσκο δέχτηκε γρήγορα το αμαξίδιο και προσαρμόστηκε στη νέα του καθημερινότητα. Καθώς μεγάλωνε χρειάστηκε να αλλάξει τρία διαφορετικά αμαξίδια συνολικά κι έτσι έγινε παγκοσμίως γνωστός ως η πρώτη αρκούδα και μια από τις σπάνιες περιπτώσεις άγριων ζώων που χρησιμοποίησαν αναπηρικό αμαξίδιο.

Μάλιστα, προκειμένου να κινείται ελεύθερα οι υπεύθυνοι του Αετού,  διαμόρφωσαν τον χώρο όπου ζούσε, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια. Παράλληλα κατασκευάστηκε μία πισίνα, στην οποία λάτρευε να μπαίνει, αλλά και διάφορα παιχνίδια με τα οποία έπαιζε καθημερινά.

Ο Ούσκο αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιστορία του συγκίνησε πάρα πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι με τη συνδρομή τους τον υιοθέτησαν και υποστήριξαν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο δύσκολο έργο της φροντίδας του. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης όπως το BBC, το National Geographic, το Γαλλικό και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ιστορία του και η δύναμη με την οποία αντιμετώπισε τις δυσκολίες άγγιζε ιδιαιτέρως τις ψυχές των μικρών παιδιών. Ο Ούσκο έγινε ο αγαπημένος τους αρκούδος, του έστελναν λιχουδιές και ζωγραφιές με το πορτρέτο του, ρωτούσαν για τα νέα του, εμπνέονταν από την αποφασιστικότητά του.

«Ο Ούσκο όμως ήταν παράδειγμα ακόμα και για όλους εμάς. Στην σύντομη διάρκεια της ζωής του μας δίδαξε την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη σημασία που έχει να παλεύεις και να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια, ακόμα και αν όλα γύρω σου φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα!», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Κάθε χρόνο λίγο πριν τις γιορτές οι φροντιστές τού έδιναν το χριστουγεννιάτικο δώρο, ένα κουτί γεμάτο λιχουδιές τις οποίες απολάμβανε! Το φετινό κουτί του είναι σχεδόν έτοιμο…αλλά θα μείνει ανεπίδοτο…

θάνατοςαρκουδάκιΑρκτούρος