Ελλάδα|29.11.2019 13:17

Διφθερίτιδα - θάνατος 8χρονου: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα (vid)

Newsroom

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αιτία θανάτου του 8χρονου παιδιού που εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας, όπου μπήκε στην ΜΕΘ και στις 26 Νοεμβρίου κατέληξε.

Το νοσοκομείο έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία έλεγε ότι εντοπίστηκε κολοβακτηρίδιο διφθερίτιδας λόγω μη εμβολιασμού όμως μέχρι και σήμερα οι απαντήσεις «πάνε και έρχονται» χωρίς ακόμα κάποια να έχει επιβεβαιωθεί ως έγκυρη με πληροφορίες να λένε ότι το παιδί εμβολιάστηκε για την συγκεκριμένη ασθένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η καρτέλα με το ιατρικό ιστορικό δείχνει ότι είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου. 

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το παιδί, το οποίο είχε βεβαρημένο ιατρικό, φιλοξενήθηκε το 2011 στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», ενώ το 2013 μεταφέρθηκε στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπου έμεινε μέχρι να υιοθετηθεί. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει, κάνει λόγο για ατελή εμβολιασμό του παιδιού σύμφωνα με την κάρτα υγείας του.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα στο σχετικό ρεπορτάζ του Open TV

Η ιστορία πίσω από την τραγωδία

Το 8χρονο παιδί ελληνικής καταγωγής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι γονείς του δεν ζουν. Έως την ηλικία των 5 ετών βρισκόταν σε ίδρυμα, ενώ αμέσως μετά την κηδεμονία του ανέλαβε ανάδοχη μητέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το παιδί εισήλθε στο Νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου και εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. 

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη ζωή του στις 26 του μήνα, με πιθανή αιτία τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου εστάλησαν δείγματα για εργαστηριακή εξέταση, όπου βρέθηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας. 

Η ανακοίνωση του «Παίδων - Η Αγία Σοφία» 

Η ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος για τον θάνατο του 8χρονου αναφέρει τα εξής: «Στις 22/11/2019 προσήλθε στο  ΓΝΠΑ "Π. & Α. Κυριακού" ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό.

Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.

Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)».

εμβολιασμοίνεκρό παιδίδιφθερίτιδαΠαίδων Αγία Σοφία