Ελλάδα|29.11.2019 18:11

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Πρωτοβουλία για το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας

Μαρία Λιλιοπούλου

Οχι μόνο κοινωνικό δικαίωμα αλλά και περιβαλλοντική υποχρέωση αποτελεί η προσβασιμότητα στην εποχή μας, δεδομένων της έντονης και αναπτυσσόμενης αστικοποίησης, της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών προβλημάτων.

Αυτό επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία αναφερόμενος στην πολιτική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Προσβασιμότητας με Έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή.

Το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας με Έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή έχει τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Θα παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις εφ’ όλης της ύλης,
  • Θα εξειδικεύει στις επιμέρους κατηγορίες χρήσεων και χώρων,
  • Θα προβλέπει αρμοδιότητες και διαδικασίες ελέγχου και εγκρίσεων μελετών και έργων και
  • Θα συσχετίζει τις μελέτες, τα έργα και τις δράσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Παράλληλα, ενεργοποιείται η Επιτροπή Προσβασιμότητας και ακολουθεί το Σχέδιο Δράσης. «Το Εθνικό Σχέδιο Προσβασιμότητας με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή αναδεικνύεται σε εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων, για χάραξη πολιτικής, επενδυτικό σχεδιασμό και  προετοιμασία έργων. Από την εφαρμογή του υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν σημαντικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης υπογραμμίζοντας πως «καινοτόμα διασυνδέει δύο μεγάλα θεματικά πεδία, που άπτονται του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου».

Να σημειωθεί ότι απομένει μόλις ένας χρόνος προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή υποχρέωση να διαθέτει προσβάσιμα κτίρια έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. 

κλιματική αλλαγήυπουργείο Περιβάλλοντος