Ελλάδα|29.11.2019 23:55

Σαμιώτικα κρασιά: 3,8 εκατ. φιάλες μπαίνουν στα γαλλικά σπίτια

Ντέπη Χιωτοπούλου

Τοποθετημένα στη γαλλική αγορά, κατέχοντας το 21% στην κατηγορία Grand Gru, τα γλυκά σαμιώτικα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο.

«Εξάγουμε το 60% -70% της παραγωγής μας, κυρίως στη Γαλλία, και τις γαλλόφωνες χώρες, οι οποίες έχουν μια κουλτούρα του γλυκού κρασιού, στο τέλος του γεύματος, ενώ εξάγουμε και σε μικρότερο ποσοστό σε 37 χώρες παγκοσμίως» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, στο πλαίσιο αποψινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 3,8 εκατ. φιάλες, κάθε χρόνο, μπαίνουν στα γαλλικά σπίτια. «Το γλυκό κρασί ΠΟΠ έχει ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, 5% της αγοράς κρασιού, αλλά προσπαθούμε να πάρουμε το ποσοστό μας» ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Σκούτας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκούτας επισήμανε, ότι γίνονται προσπάθειες, ο συνεταιρισμός να γυρίσει σελίδα, «προσπαθούμε να αναδιοργανωθούμε και να εκσυγχρονιστούμε και πλέον, σαν μια μοντέρνα επιχείρηση, να βγούμε στην παγκόσμια αγορά» είπε στο ethnos.gr.

Από την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής της ΕΟΣ Σάμου Τίτος Φραντζής, ενημέρωσε το ethnos.gr ότι ο τρύγος φέτος είχε άριστα αποτελέσματα στην πρώτη ύλη – το σταφύλι-, με την χρονιά να είναι ποιοτική και να αποδίδει 5.000 τόνους.

Η γραβιέρα Νάξου και ο ΕΑΣ Νάξου

Με πολλαπλές βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρυσά μετάλλια και δυο αστέρια στον Ανώτερο Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας του Ινστιτούτο ITQ στο Βερολίνο, η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ που παράγει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της αποψινής παρουσίασης, στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines.

«Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης, παρουσιάζοντας περιληπτικά την Ενωση και τα προϊόντα της, με τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ να είναι το νούμερο ένα, η ναυαρχίδα της ΕΑΣ Νάξου.

Η Ενωση παράγει ετησίως περίπου 1.000 τόνους γραβιέρα Νάξου, χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο κυκλαδίτικο νησί.

Ο κ. Σέργης, αναφέρθηκε και στο κατσικάκι Νάξου, όπου παίρνονται πρωτοβουλίες από την ΕΑΣ Νάξου ώστε να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί και αυτό ως Προστατευόμενο Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Mediterranean Cheese and Wines

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα Mediterranean Cheese and Wines χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωσης και υλοποιείται από την Οικονομοτεχνική ΕΠΕ.

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ). Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και στην Κολωνία.  

κρασί Σάμουγραβιέρα ΝάξουMediterranean Cheese and Wines