Ελλάδα|02.12.2019 19:14

Βίντεο από το θεραπευτήριο Αγία Βαρβάρα - Δύο μήνες μόνο πάμπερς στους ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε μια σύγχρονη φυλακή, αλλά χωρίς προαύλιο και ανέσεις, έχει εξελιχθεί το ίδρυμα χρονίων παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα για 20 παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πρόκειται για παιδιά αλλά και για νεαρά άτομα, κυρίως ψυχικά πάσχοντα, που μέχρι πρόσφατα νοσηλεύονταν σε ίδρυμα στο Σκαραμαγκά αλλά μεταφέρθηκαν στην Αγία Βαρβάρα, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας. Το βίντεο που παρουσιάζει το ethnos.gr δείχνει μία άλλη εικόνα από εκείνη που προφανώς ανέμεναν τα 20 παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ίδρυμα χρονίως πασχόντων μαζί με ηλικιωμένα άτομα.

Όπως περιγράφει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, στο ίδρυμα της Δυτικής Αττικής φιλοξενούνται σήμερα περί τα 20 παιδιά προερχόμενα από τη μονάδα Σκαραμαγκά που έκλεισε. Μία Μονάδα στην οποία μπήκε λουκέτο και μετατράπηκε σε πλιάτσικο κλεφτών, ενώ εγκαταλείφθηκε και σήμερα είναι γεμάτη μπάζα και σκουπίδια. Τα 20 παιδιά που μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα της Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ζουν χωρίς ρούχα και ιματισμό εδώ και δύο μήνες. «Το μόνο που μπορούν να τους παράσχουν οι εργαζόμενοι είναι πάμπερς. Ούτε καν πιτζάμες, κουβέρτες, σεντόνια, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα στο ίδρυμα. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καν χώρος προαυλισμού».

Στο ίδιο ίδρυμα έχασε τη ζωή της πριν από δύο 24ωρα μια 36χρονη κοπέλα με αυτισμό επειδή πνίγηκε από το φαγητό, αφού οι ελάχιστοι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τους συνολικά 152 νοσηλευόμενους. Το τραγικό περιστατικό με την άτυχη κοπέλα ανέδειξε και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αφού εκτός από νοσηλευτές, λείπουν και γιατροί.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, με το Ίδρυμα της Δυτικής Αττικής συνεργάζονται τρεις ιδιώτες γιατροί (παθολόγος, φυσίατρος και παιδίατρος), οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν υποχρέωση να παραβρίσκονται στο ίδρυμα αφού είναι εξωτερικοί συνεργάτες. Οι γιατροί δεν εφημερεύουν καν με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των νοσηλευόμενων, περιγράφει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο ethnos.gr.

Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τον θάνατο της 36χρονης κοπέλας, το υπουργείο Υγείας δεν έχει αντιδράσει ακόμη.

θεραπευτήριο «Αγία Βαρβάρα»