Ελλάδα|02.12.2019 18:45

#gopafree: Εκστρατεία για την ανακύκλωση των 22 δισ. αποτσίγαρων που πετούν οι Έλληνες

Μαρία Λιλιοπούλου

Είκοσι δύο δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους «γόπες» παράγει η χώρα μας κάθε χρόνο, με το 40% εξ αυτών να καταλήγει στη θάλασσα. Στα απορρίμματα αυτά στοχεύει η νέα πρωτοβουλία #gopafree, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με στόχο να απαλλάξει τη χώρα μας από αυτό το εξαιρετικά βλαβερό και τοξικό υπόλειμμα.

Όπως επεσήμανε ο εμπνευστής της προσπάθειας και διευθυντής του Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, Γιώργος Σακελλαρίου, τα αποτσίγαρα περιέχουν πλαστικά φίλτρα που περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους για να φτάσουν τελικά στη θάλασσα όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, θειικό οξύ, πίσσα ακόμα και ραδόνιο και πολώνιο-210! «Η απόρριψή τους στις χωματερές δυστυχώς δε λύνει το πρόβλημα καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν αργό ρυθμό βιοδιάσπασης που φτάνει τα 15 χρόνια».

Το #gopafree είναι ένα νέο εγχείρημα ανακύκλωσης αποτσίγαρων, που στηρίζεται σε μια βασική αρχή: το σβήσιμο των τσιγάρων σε ειδικά σταχτοδοχεία, υπαίθρια και επιτραπέζια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε πλατείες, επιχειρήσεις εστίασης, νοσοκομεία, θέατρα, στάσεις λεωφορείων, κλπ.

Η αρχή θα γίνει με 500 σταχτοδοχεία στην Αθήνα, ενώ σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις-χορηγούς του εγχειρήματος, το πρόγραμμα θα επεκταθεί άμεσα στην Κρήτη και σε μία ακριτική περιοχή της Ελλάδας, το όνομα της οποίας δε θέλησαν να ανακοινώσουν ακόμα οι εμπνευστές της προσπάθειας. Στόχος είναι η δράση να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Μέσου του #gopafree οι καπνιστές θα σβήνουν τα τσιγάρα τους στα ειδικά σταχτοδοχεία. Στη συνέχεια τα αποτσίγαρα θα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle, θα διαχωρίζονται και μέσω επεξεργασίας θα παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως π.χ. πλαστικές παλέτες, ενώ τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα θα κομποστοποιούνται και θα παράγεται λίπασμα. Να σημειωθεί ότι περίπου 1.000 «γόπες» ζυγίζουν 1 κιλό και μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να μεταμορφωθούν σε ένα πλαστικό τασάκι.

Η επεξεργασία των αποτσίγαρων θα γίνεται στο εξωτερικό όπου θα μεταφέρονται με ειδικά containers καθώς τέτοιες μονάδες υπάρχουν σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά όχι στην Ελλάδα. Αντίθετα, η ανακύκλωση του συγκεκριμένου αποβλήτου είναι διαδεδομένη στη Νότια Κορέα και στη Σιγκαπούρη αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία.

Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της πρωτοβουλίας, τμήμα των εσόδων της ανακυκλώσιμης ύλης που θα προκύπτει από τα αποτσίγαρα, θα διατίθεται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής, ενώ κάθε έσοδο ή έξοδο θα αναρτάται και θα είναι ορατό σε όλους.

ρύπανσηανακύκλωσηκάπνισματσιγάρα