Ελλάδα|05.12.2019 17:08

Δίκη Σώρρα: «Τα 600 δισ. υπάρχουν! Τα είδα στον προϋπολογισμό»

Σοφία Σπίγγου

Συνεχίζεται η δίκη του ιδρυτή της «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμη Σώρρα, με τη διαδικασία να οδηγείται προς το στάδιο των απολογιών. Ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρέπει να κινηθεί γρήγορα, καθώς το 18μηνο της προφυλάκισης του «σωτήρα των Ελλήνων» λήγει στις 16 Δεκεμβρίου, όταν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος εφόσον δεν υπάρξει νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του.

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε ένας προϊστάμενος ΔΟΥ, ο οποίος υποστήριξε πως υπήρξε ζημία για το Δημόσιο από τα «εξώδικα Σώρρα» και, κατά συνέπεια, τη μη καταβολή οφειλών ορισμένων πολιτών, αλλά -όπως ανέφερε- δεν μπορεί να εκτιμήσει το ύψος της ζημίας, αφού «οι οφειλέτες ακολούθησαν τη μοίρα των υπολοίπων φορολογουμένων».

«Επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την καθυστέρηση στις εισπράξεις. Η χρονική καθυστέρηση των 60 ημερών μέχρι να απαντήσουμε στα εξώδικα ήταν η ζημία. (...) Η βασική επιδίωξη είναι όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν στην ώρα τους. Αν δεν έρχονται οικειοθελώς θα υπάρξει πρόβλημα» εξήγησε ο μάρτυρας.

Πολ. Αγωγή: Τα εξώδικα ήταν ικανά να διαταράξουν τον κρατικό μηχανισμό;

Μάρτυρας: Δεν πάμε σωστά έτσι. Τα αναγκαστικά μέτρα έχουν κόστος και δεν αποδίδουν πάντα.

Πολ. Αγωγή: Από αυτή την υπόθεση ζημιώθηκε το κράτος;

Μάρτυρας: Πιστεύω πως ναι...

Υπεράσπιση Σώρρα: Από την παραλαβή των εξωδίκων υπήρξε έστω και μια μέρα καθυστέρηση στο κυνηγητό των οφειλετών;

Μάρτυρας: Η μόνη καθυστέρηση που μπορούσε να υπάρξει, είναι μέχρι της απάντησης του εξωδίκου.

Υπεράσπιση Σώρρα: Υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που έστελναν και δεν έστελναν το εξώδικο;

Μάρτυρας: Καμία

«Τα λεφτά υπάρχουν!»

Η πλειονότητα των οπαδών Σώρρα–οφειλετών του Δημοσίου που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα υποστήριξαν ότι ουδέποτε πίστεψαν ότι ο Σώρρας διέθετε ένα τόσο μεγάλο ποσό, όμως το χρησιμοποίησαν για να κερδίσουν χρόνο με την αποστολή εξωδίκου.

«Δεν είχα τη δυνατότητα να πληρώσω και δεν υπήρχε ρύθμιση τότε. Πήγα στο Καματερό σε ένα γραφείο και μου είπαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν εξώδικες δηλώσεις προς τα ταμεία, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα από κάποιους λογαριασμούς που ανήκαν σε όλους τους Έλληνες πολίτες και σε εμένα. Δεν το πίστεψα, αλλά σκέφτηκα μία στο εκατομμύριο να ισχύει, γιατί να είμαι απ’ έξω;» ανέφερε ένας μάρτυρας, που όφειλε στο Δημόσιο 50.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, εμφανίστηκε μάρτυρας με χρέη ύψους 150.000 ευρώ, που δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Αρτέμης Σώρρας λέει την αλήθεια. «Η αντίληψη μου είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι υπαρκτά. Αυτό έχω αποκομίσει. Τα 600 δισ. γράφτηκαν ξαφνικά στον προϋπολογισμό το 2015 μέχρι σήμερα. Τα είδα ξαφνικά εκεί ενώ πριν δεν ήταν. Αν ασχολείσαι με αυτά πολλά χρόνια, το καταλαβαίνεις. Είμαι βιοτέχνης, αλλά ξέρω από λογιστικά. Ήταν πολύ μεγάλο νούμερο» είπε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, που περιέγραψε τον Αρτέμη Σώρρα ως απλό άνθρωπο, έξυπνο, που «δεν ερχόταν με τη Rolls Royce».

δίκηΑρτέμης ΣώρραςΕλλήνων Συνέλευσις