Ελλάδα|18.10.2018 23:59

«Στη Φαβέλα τους τσακίσανε και γούσταρα»

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Την ώρα που η δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, βρισκόταν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από τάγμα εφόδου στο στέκι «Φαβέλα», ακροδεξιοί εξτρεμιστές, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική, την έβριζαν χυδαία λέγοντας: «Την τσακίσανε και γούσταρα». Αυτό προκύπτει από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία και αποκαλύπτονται από το «Έθνος». Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες «πρωταγωνιστούν» άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη για συμμετοχή στις εξτρεμιστικές οργανώσεις «ΑΜΕ» και «Combat 18» σε Αθήνα, Γιάννενα και Σέρρες.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 δύο από τους συλληφθέντες της Αντιτρομοκρατικής ασχημονούν για τα όσα έλαβαν 
χώρα στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά: 

Α: Στη «Φαβέλα» τους τσακίσανε στο ξύλο, ε; 

Β: Ναι, ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά, ε; 

Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού, ρε, οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με τον Μιχαλολιάκο.

Β: Ναι, εντάξει, ωραία πάντως, τους τσακίσανε, γούσταρα που τσακίσανε μία κ… (χυδαία έκφραση) δικηγόρο.

Α: Του Φύσσα, ναι.

Β: Π… (ύβρεις). Ναι, είναι στη δίκη της Χρυσής Αυγής αυτή. Τι δουλειά έχει στη «Φαβέλα»; Μπήκαν μέσα και την έστειλαν στο νοσοκομείο, να πάει να γ… (και άλλες ύβρεις). Έτσι, καλά της 
έκανε. Εμένα αλλού πάει το μυαλό μου, αλλά τέλος πάντων.

Α: Το άλλο είναι, να ξέρεις, κανονικά.

Β: Ναι, ρε, εννοείται.

Α: Χρυσαυγίτες στη «Φαβέλα», παντού, παντού.

Β: Ε, ναι, ποιος άλλος έχει τόσο κόσμο να πάει εκεί ρε μ…; Α: Ναι, τέλος πάντων, μπορεί να μην είναι και αυτοί όμως.

Β: Ε, όποιος και να ’ναι. Εντάξει… το έκαναν.

Α: Εγώ σου είπα πού πάει το μυαλό μου. «Στο Υγειονομικό θα έχεις θητεία... ζάχαρη». Παρότι τα μέλη των «ΑΜΕ» και «Combat 18» εμφανίζονται ως εθνικιστές, σε συνομιλία που καταγράφηκε την ίδια ημέρα, ένα από αυτά εμφανίζεται αγχωμένο για να περάσει τη στρατιωτική του θητεία... ζάχαρη.

Α: Έλα. Μου λέει, άμα είναι Υγειονομικό, καλό είναι… είναι ζάχαρη, ρε, όπου και να σε στείλουνε μετά, στο Υγειονομικό θα είσαι.

Β: Ναι, ε; Α: Καλά είναι. Δεν είναι Τεθωρακισμένα και έτσι.

Β: Όχι, λέει Υγειονομικό και το χαρτί, δεν ξέρω άμα με αλλάξουνε, ξέρω γω.

Α: Δεν σε αλλάζουνε λέει. Ναι, δεν σε αλλάζουνε. Υγειονομικό θα μείνεις.

Ο υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2018 μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης συνομιλεί με τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είχε προκαλέσει συναγερμό σε Αστυνομία και ΕΥΠ γιατί φερόταν να είχε προσπαθήσει να ανέβει στα Ίμια λίγο πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα: 

Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Ο ταξιτζής που με πήρε από το λιμάνι με ρώταγε για πυρήνα στη Ρόδο και θέλουνε λέει να επικοινωνήσουμε πάλι μαζί μου για να… δηλαδή να ενωθούνε μαζί μας.

Β: Α, μια χαρά.

Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Λοιπόν, έχει γίνει της… Ο υπουργός Εξωτερικών με πηγαίνει για ΕΔΕ και για απόλυση. 

Εντάξει; Β: Ξέρω, κάτι έχω ακούσει.

Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Με πάνε για απόλυση γιατί χθες ήμουνα κάτω, στο Καστελόριζο. Έβγαλα βίντεο και εκεί που είχανε στήσει το οκτάμετρο τραπέζι, τους πλησίασα για να τους κάνω live και να τους ξεφτιλίσω, γιατί θα του έβγαινα κατευθείαν στο τραπέζι και θα τους ξεφτίλιζα τελείως. Και είχανε μηχανήματα παρεμβολής σήματος. Και έκλεισε το σήμα δέκα μέτρα πριν το τραπέζι.

Α: Δικηγόρο για την ΕΔΕ ξέρεις ποιον θα έχεις. Μην τα λέμε από το τηλέφωνο. «Ασχολούμαι με τους ''ΑΜΕ'', με τη Χρυσή Αυγή». 

Σε επικοινωνία που καταγράφηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018 35χρονος συλληφθείς λέει σε άλλο άτομο ότι διατηρεί σχέσεις με άτομα από την τοπική της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και παίρνει μέρος σε «δράσεις»: 

Α: Ε, εντάξει, ασχολούμαι με διάφορους τώρα του χώρου. Με την «ΑΠΕΛΛΑ», με τους «ΑΜΕ», με την «Ανακατάληψη», με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την τοπική του Πειραιά. Όχι με τους δικούς μας, αυτούς που ξέραμε...

Β: Με άλλους;

Α: Με την τοπική του Πειραιά, πιο καλά παιδιά, πιο ξηγημένα, πιο ενδιαφέροντα.

Β: Εκεί δεν είναι ο... (αναφέρει στέλεχος της Χρυσής Αυγής).

Α: Ναι, εκεί είναι. Με αυτόν. Και με τον... τα λέω. Κάνουμε και δράσεις μαζί. Έχουν έρθει σε κάνα δυο δράσεις μαζί μου. Έχω πάει και σε κάνα δυο δράσεις μαζί τους. Στην τοπική Πειραιά όμως, όχι στην Αθηνών. Η τοπική Αθηνών δεν κάνει τίποτα βασικά. Δεν με καλούν γιατί δεν κάνει τίποτα. Ενώ η τοπική Πειραιά τσακώνεται και με την «ΟΡΜΑ». 

Ο πορνοστάρ και  η Ουρανία Μιχαλολιάκου 

Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 σχολιάζουν είδηση που διάβασαν στο Διαδίκτυο και αφορούσε σε φωτογραφία που ανήρτησε στα social media Έλληνας πορνοστάρ, στην οποία εικονιζόταν μαζί με την Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Η φωτογραφία συνοδευόταν από τη λεζάντα: «Με Ουρανία βόλτα: Επόμενο βήμα συζητήσεις για βουλευτής στην Α’ Αθηνών».

Β: Τι λέει; 

Α: Είδα δύο φωτογραφίες με πορνοστάρ.

Β: Η Ουρανία. Ναι, το είδα. Το έχει βάλει ο τέτοιος από το «Μακελειό».

Α: Εντάξει, αυτοί το έχουν κάψει. Τώρα, φταίω εγώ να μπω και να αρχίσω τα μπινελίκια, ότι στον εθνικοσοσιαλισμό δεν επιτρέπονται οι τσόντες και οι μ… 

Η κατάθεση του αρχηγού των «ΑΜΕ»

Μακροσκελή κατάθεση έδωσε στην Αντιτρομοκρατική ο φερόμενος ως αρχηγός των «ΑΜΕ», με έδρα τα Γιάννενα, γνωστός στα μέλη της οργάνωσης ως «Τσαμπ».

Από τα γραφόμενα προκύπτει ότι ο «Τσαμπ» ασκούσε μεγάλη επιρροή στους υπόλοιπους συλληφθέντες, ότι υπήρχε ένας μυστηριώδης αρχηγός της «Combat 18» και ότι προσπαθούσε να παρέχει νομική προστασία σε περίπτωση συλλήψεων. 

«Με τον… (35χρονο από το Χαϊδάρι) επικοινώνησα μέσω Facebook πρώτη φορά πριν από το συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο ίδιος στο Σύνταγμα στις 22 Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να του πω πως αν χρειάζεται βοήθεια, να του τη δώσω. Η βοήθεια που του είπα πως μπορώ να του δώσω ήταν να πω σε κάποια άτομα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωσή του. Αφού του εξήγησα ποια οργάνωση εκπροσωπώ, εκείνος μου ζήτησε να συμμετέχει πιο ενεργά και μου ζήτησε συμβουλές για το τι θα μπορούσε να κάνει. Εγώ τον συμβούλεψα να κάνει σπρέι και του πρότεινα να πάει στο στέκι “Ιστός”, στο Χαϊδάρι, που ήταν ήσυχα και όταν το κάνει να βγάλει μία φωτογραφία για να την ανεβάσω στο maiandrioi.blogspot.com. Έπειτα από αυτό ο 35χρονος είχε συμμετάσχει σε μία συγκέντρωση στην πρεσβεία της Τουρκίας, αν θυμάμαι καλά, και τον είχα προσάγει. Με ρωτούσε συνέχεια εάν εγώ είμαι ευχαριστημένος από αυτόν και επειδή ήταν καλός, του πρότεινα να πάει να κάνει κάποια ενέργεια σε στέκι, όπως στο Κουκάκι, και στο στέκι “Ανω-Κάτω Πατησίων”».

Τον «καίει» 

Δεύτερος συλληφθείς, ηλικίας 45 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά, «καίει» με την κατάθεσή του τον «Τσαμπ»: «Τον... (35χρονο από το Χαϊδάρι) τον γνώρισα μέσω Facebook τους τελευταίους μήνες. Μου είπε, περίπου στα μέσα Δεκέμβρη ότι είχε επικοινωνία με άτομο που χρησιμοποιεί στο facebook το όνομα Τσαμπ, Αλέξανδρος, και ανήκει στους “ΑΜΕ”. Μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια ενέργεια που φέρει το όνομα των “ΑΜΕ” 
χωρίς την έγκριση του Τσαμπ. Μέσα Δεκέμβρη μού είπε ότι του είχε πει ο Τσαμπ να πάει να βάλει γκαζάκια στο “Σινιάλο”, στο Αιγάλεω. Έφερε μαζί του δύο γκαζάκια και ένα μπιτόνι βενζίνη. Εγώ του είπα πως δεν ξέρω από αυτά και εκείνος μου είπε πως και για εκείνον ήταν η πρώτη φορά». 

«Υπήρχε εναλλαγή ατόμων στην εκτέλεση της επίθεσης» Ένας νεαρότερος ηλικιακά κατηγορούμενος, 20 ετών από το Μενίδι, περιέγραψε τη συμμετοχή του στην οργάνωση: «Συμμετείχα σε περίπου τέσσερις επιθέσεις. Και νομίζω ότι η μία ήταν στην Κάνιγγος 22, στην Αθήνα, στην Κατάληψη Βανκούβερ και μία στην Κατάληψη Ζαΐμη. Έχω να ασχοληθώ με την οργάνωση δύο χρόνια. Οι επιθέσεις γινόντουσαν μόνο προς αντιφασιστικά στέκια και υπήρχε εναλλαγή ατόμων στην εκτέλεση της επίθεσης. Σταμάτησα να ασχολούμαι με την ομάδα γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω πλέον τη δράση μου. Σε κάποιες από τις ενέργειες της ομάδας θυμάμαι ότι το βίντεο της ανάληψης ευθύνης ανέβηκε στο youtube με το όνομα “ΑΜΕ”». 

επίθεσηΕλευθερία ΤομπατζόγλουΦαβέλα