Ελλάδα|06.12.2019 17:48

Ψήφος αποδήμων: Τουλάχιστον ένας απόδημος στις τρεις πρώτες θέσεις του Επικρατείας

Άρης Χατζηγεωργίου

Η τοποθέτηση τουλάχιστον ενός απόδημου Ελληνα στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας προβλέπεται στις νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των εκτός Ελλάδος εκλογέων.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και οι νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία – ακόμη και 291 ψήφων εφόσον το ΜέΡΑ25 εμμένει στις αντιρρήσεις του.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αφορούν την υποχρεωτική συμμετοχή αποδήμων σε «εκλόγιμες» θέσεις αλλά και την ενεργοποίηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για την εξέταση των αιτήσεων εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Αναλυτικά:

  • Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο υπουργός Εσωτερικών ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους.
  • Οι 3 από τους 15 υποψηφίους που θα περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (σ.σ.αυτό θα ρίχνουν στην κάλπη οι απόδημοι) θα προέρχονται από τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δηλαδή θα πρέπει να είναι και οι ίδιοι απόδημοι. Επίσης, τουλάχιστον ένας από τους τρεις αυτούς αποδήμους θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. 
νομοσχέδιουπουργείο Εσωτερικώνψήφος αποδήμων