Ελλάδα|06.12.2019 20:48

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη οι πορείες σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη (pics)

Newsroom

Πάνω από 5.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, συμμετέχοντας στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και το μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Μάλιστα οι αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα και λίγο αργότερα ξεκίνησαν την πορεία τους με κατεύθυνση τη Βουλή. 

Στο πανό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης απεικονίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο οποίο αναγράφεται η φράση «απαντάμε στην κανονικότητα με Δεκέμβρηδες».

Παράλληλα ακούστηκαν και συνθήματα όπως «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία».

Οι εκδηλώσεις μνήμης πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 21:00 το βράδυ, στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στην οδό Τζαβάλλα και Μεσολογγίου όπου και έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Στο μεταξύ η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή καθώς επί ποδός βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί. Μάλιστα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιούν ελέγχους σε σακίδια πεζών που κινούνται στην Πανεπιστημίου.

Φωτιά στα Εξάρχεια

Φωτιά έχουν ανάψει άγνωστοι στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Αλειφέρη για το OPEN, η φωτιά έχει ανάψει κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, στη μνήμη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακόμη, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε πάνω από το σημείο, προκειμένου να μεταφέρει εικόνες από την περιοχή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απομακρύνει τα αυτοκίνητά τους. Ακόμη έχουν απομακρυνθεί πολλοί κάδοι που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα «Καμία επιστροφή στην κανονικότητα» και «ο Αλέξης ζει στους αγώνες της νεολαίας», οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στις 18:00 στην Καμάρα και λίγο αργότερα ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια, ανήμερα της 6ης του Δεκέμβρη του 2008.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού. Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης έχει διακοπεί ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός. «Η νεοφιλελέυθερη επίθεση που ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και σε όλα τα επίπεδα δείχνει αποφασισμένη να σαρώσει ό,τι στέκει εμπόδιο στη λογική του κέρδους και του ελέγχου ανάγοντάς την σε τελικό σκοπό της βιοπολιτικής της κυβέρνησης οργανώνοντας ταυτόχρονα επιμέρους «τελικές λίστες» για ό,το της αντιστέκεται» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των συλλογικοτήτων και καταλήγει: «Στη νεοφιλεύθερη ασφυξία, η εξεγερμένη αξιοπρέπεια ανοίγει δρόμους. Καμία επιστροφή στην κανονικότητα». 

Αλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΕξάρχειααντιεξουσιαστές