Ελλάδα|30.11.2018 16:48

Αυτά είναι τα δέκα μέλη της σπείρας που «χτυπούσε» φορτηγατζήδες (pics)

Ευλαμπία Ρέβη

Σε εφιάλτη για τους επαγγελματίες οδηγούς, που μετέφεραν εμπορεύματα σε Αττική και Βοιωτία είχαν μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο μέλη σπείρας που για να τους ληστέψουν και να αρπάξουν προϊόντα αξίας δεν δίσταζαν να τους επιτεθούν με απίστευτη αγριότητα. 

Τα κέρδη τους εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτική του τρόπου δράσης τους είναι η μαρτυρία ενός εκ των θυμάτων τους στο «Έθνος». «Βρισκόμουν σε πάρκινγκ φορτηγών στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Είχα σταματήσει για ξεκούραση. Μου έσπασαν το τζάμι την ώρα που εγώ κοιμόμουν μέσα. Τράβηξαν την ασφάλεια, ξεκλείδωσαν οι πόρτες και πήδηξαν μέσα στο αυτοκίνητο. Μου κόλλησαν τα μαχαίρια στο λαιμό», αποκαλύπτει ο Μάνος Γανώτης, ο οποίος εκείνο το βράδυ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βόλος και μετέφερε συνολικά 28 παλέτες με φιάλες αλκοόλ. «Με χτύπησαν κιόλας και με έβαλαν πίσω στο κρεβάτι. Με κουκούλωσαν με μία κουβέρτα και έβαλαν μπροστά το αυτοκίνητο. Η ζημιά που μου έκαναν φτάνει τις 200.000 ευρώ», συνεχίζει ο επαγγελματίας οδηγός. 

Σε επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής την Κυριακή συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, όλοι τους ομογενείς από το Καζακστάν, ηλικίας από 28 έως 42 ετών. Δύο από τους συλληφθέντες είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν ως μέλη της σπείρας που «σήκωνε» χρηματοκιβώτια, ενώ ο ένας εξ αυτών αποφυλακίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Οι επικίνδυνοι κακοποιοί είχαν μετατρέψει τις Εθνικές Οδούς σε πεδίο της εγκληματικής δράσης τους. Κυρίως χτυπούσαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας ή στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Τη σύνθεση της ομάδας αποτελούσαν κάθε φορά τρία με τέσσερα άτομα. Παρακολουθούσαν τα σημεία που στάθμευαν οδηγοί φορτηγών με εμπορεύματα και έσκιζαν τους μουσαμάδες για να δουν τι μεταφέρουν και να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους. Από την αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν οκτώ ληστείες και αρπαγές που διαπράχθηκαν στις περιοχές Μεγάρων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Σχηματαρίου και Αχαρνών, τρεις κλοπές από φορτηγά αυτοκίνητα στις περιοχές Μεγάρων και Ασπροπύργου και δύο κλοπές οχημάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε πέντε συνολικά περιπτώσεις, οι δράστες αφού εντόπιζαν τα θύματά τους με τη χρήση σωματικής βίας, τούς κάλυπταν το κεφάλι με κουκούλες και κουβέρτες και τους μετέφεραν μαζί με τα εμπορεύματά τους, σε χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο. Εκεί αποσπούσαν τα επικαθήμενα οχήματα από τους τράκτορες και στη συνέχεια μετέφεραν τους παθόντες σε ερημικές τοποθεσίες, συνήθως στη Θήβα, όπου και τους εγκατέλειπαν. Στη συνέχεια έκαιγαν κάθε στοιχείο που μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίησή τους. Στην δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους συγκατηγορούμενοί τους είναι δύο ακόμη άτομα, ηλικίας 30 και 31 ετών. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της απάτης, της αποδοχής και της διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία είναι επιπλέον πέντε άτομα, ηλικίας από 30 έως 43 ετών.

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των μελών της ομάδας

Στις 30 Νοεμβρίου μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των δέκα μελών της ομάδας που έκανε τις ληστείες σε βάρος των οδηγών φορτηγών. 

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας από δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τελεσμένη και σε απόπειρα, της αρπαγής κατά συρροή, της διακεκριμένης κλοπής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της απάτης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, του εμπρησμού κατ' εξακολούθηση και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατ' επάγγελμα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. Θεόφιλο Στεφανίδη του Ιωάννη και της Ευθυμίας, γεννηθέντα στις 4-7-1983 στο Καζακστάν

2. Ξανθόπουλο Παναγιώτη του Αλεξάνδρου και της Αναστασίας, γεννηθέντα στις 21-8-1986 στο Καζακστάν 

3. Αποστολίδη Βαλέριο του Γιούρι και της Χρυσούλας, γεννηθέντα στις 19-2-1980 στο Ουζμπεκιστάν 

4. Σαπλαχίδη Γεώργιο του Παύλου και της Γκαλίνας, γεννηθέντα στις 3-4-1990 στο Καζακστάν 

5. Μουργκουλιάνη Αλέξανδρο του Εδουάρδου και της Ελένης, γεννηθέντα στις 10-11-1994 στην Αθήνα 

6. Βασιλειάδη Αναστάσιο του Ιωάννη και της Ναντέζντα, γεννηθέντα στις 22-05-1987 στη Ρωσία 

7. Πετρίδη Χαράλαμπο του Ιωάννη και της Βέρας, γεννηθέντα στις 31-8-1976 στο Καζακστάν 

8. Ελευθεριάδη Θεόδωρο του Αρχιλέα και της Ελένης, γεννηθέντα στις 30-3-1988 στο Καζακστάν 

Και για τους μη συλληφθέντες:

9. Στεφανίδη Ιωάννη του Νικολάου και της Ελένης, γεννηθέντα στις 15-6-1987 στο Καζακστάν

10.Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο του Γεωργίου και της Ελένης, γεννηθέντα στις 17-12-1988 στο Καζακστάν

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

αστυνομίασπείρα