Ελλάδα|25.10.2018 20:17

Μπαμπινιώτης: Κλείστε προσωρινά όλα τα ΑΕΙ

Newsroom

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, στην επιστολή του που δημοσιεύεται στο protagon.gr, τονίζει ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ούτε οι πρυτανικές αρχές αλλά ούτε και οι Σύγκλητοι μπορούν να ελέγξουν τους εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες και γι' αυτό ζητά έστω και προσωρινά να μπει «λουκέτο» στα ΑΕΙ

«Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ»

«Οι πρυτανικές αρχές και οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Όχι μόνον αδυνατούν πλέον εξ αντικειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά χρεώνονται και μια “κατάντια” στην εικόνα των Πανεπιστημίων εντός και εκτός Ελλάδος που δεν την αξίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, δοθέντος ότι η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση παιδευτικά-επιστημονικά εξακολουθεί να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο με ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό», σημειώνει στην αρχή της επιστολής του. 

Σε άλλο σημείο της, επισημαίνει: «Οι Πρυτάνεις και τα μέλη των Συγκλήτων -με ενεργοποίηση και της Συνόδου των Πρυτάνεων- δεν μπορούν στην πράξη προ της πρωτοφανούς αυτής καταστάσεως να λάβουν κανένα άλλο αποτελεσματικό μέτρο από το να αποφασίσουν γενική προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την υπεύθυνη Πολιτεία και να εφαρμοσθούν μέτρα από τους αρμοδίους που θα άρουν την απαράδεκτη, μειωτική και εξευτελιστική για τα Πανεπιστήμια κατάσταση. Κι αν το μέτρο αυτό —προσωρινό και υπό όρους— είναι σκληρό και στα όρια τής νομιμότητας, η ανεξέλεγκτη παρανομία δεν αντιμετωπίζεται παρά με την αποκοτιά της αντίστασης». 

Ο κ. Μπαμπινιώτης, σε πολλά σημεία της επιστολής του, επισημαίνει ότι το μόνο μέτρο είναι το λουκέτο. Είναι χαρακτηριστικό άλλο ένα απόσπασμα: «Και άλλο πιο αποτελεσματικό ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα από την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας δεν υπάρχει (...). Η εκτίμηση και η πείρα μου (από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών) είναι ότι μόνο τέτοιες δραστικές ενέργειες -που σπάνια πρέπει να εφαρμόζονται για να έχουν βαρύτητα και αποτέλεσμα- μπορούν να δώσουν λύσεις εκ μέρους τής Πολιτείας».

Γιώργος ΜπαμπινιώτηςΑΕΙ