Ελλάδα|09.12.2019 19:14

Στολισμός της Αθήνας: Το παρασκήνιο και η τρίτη και φαρμακερή με το δέντρο

Άρης Χατζηγεωργίου

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την Τρίτη 10/12 στις 19.30 που θα ανάψει το δέντρο των Χριστουγέννων στην Πλατεία Συντάγματος και θα αποκαλυφθεί, γυμνή και φωτισμένη, η πλήρης εικόνα του εορταστικού στολισμού της πόλης όπως οργανώθηκε φέτος από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με 19 χορηγούς.

Αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης την έχει χαρακτηρίσει, προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες κύματα αρνητικών σχολίων. Ηταν αρχικά η δοκιμαστική λειτουργία του στολισμού στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας που επικρίθηκε σφοδρά για τις ψυχρές μπλε λάμπες που θύμιζαν συσκευές εξόντωσης εντόμων, φωτόσπαθα από τον Πόλεμο των Αστρων ή σαρωτές ιατρικών μηχανημάτων, όπως μεταξύ πολλών άλλων σχολιάστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Ιδρυμα Ωνάση που είναι χορηγός του συγκεκριμένου στολισμού επιχείρησε να υπερασπιστεί τις επιλογές του μιλώντας για κίνηση που μελετήθηκε από ειδικούς με μεγάλη εμπειρία και ο Δήμαρχος ζήτησε να περιμένει το κοινό να δει τον στολισμό ολοκληρωμένο.

Ακολούθησε, όμως, και δεύτερο «χτύπημα» από σωρεία περιπαικτικών σχολίων που αφορούν τον στολισμό της Πανεπιστημίου. Τα κρεμαστά στολίδια, παρομοιάστηκαν με φιγούρες από παλιά ηλεκτρονικά παιγνίδια με εξωγήινους ή «γυαλιά του Κύκλωπα» και «εξωγήινα Χερουβείμ» καθώς έχουν σχήμα που ξεκινά από ένα φωτεινό στρογγυλό κέντρο και καταλήγουν με μονά ή διπλά ποδαράκια που μοιάζουν και με φτερά.

Πολλοί ήταν εκείνοι που νοστάλγησαν τα χλωμά αστεράκια τα οποία στόλιζαν επί πάνω δύο δεκαετίες τον ουρανό πάνω από τις κεντρικές λεωφόρους. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να αναζητήσει όσα από αυτά επιβιώνουν, σε πιο περιφερειακές λεωφόρους της Αθήνας όπως η Αχαρνών που σπανίως έβλεπαν εορταστικό διάκοσμο. Κάπου εδώ ξεκινά και η υπερασπιστική γραμμή του Δήμου Αθηναίων που υποστηρίζει ότι o δήμος απαλλάχθηκε από έξοδα ύψους 2 εκατ. ευρώ και ότι εξασφαλίστηκε, μέσω των χορηγών, στολισμός που επέτρεψε να επεκταθεί η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε 40 μεγάλους δρόμους και 30 πλατείες.

Έρχεται κόντρα για τα έλατα

Στις πλατείες αυτές αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος θα δοκιμασθεί σκληρά μία ακόμη επιλογή του Δήμου Αθηναίων καθώς εκεί τοποθετουνται φυσικά έλατα και αυτό μπορεί να ξεσηκώσει όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες. Προφανώς, ο Δημος Αθηναίων θα οχυρωθεί πίσω από την θέση ότι τα έλατα είναι προϊόν καλλιέργειας στο Καρπενήσι. Θα πρέπει όμως και να διασφαλίσει ότι όταν τελειώσουν οι γιορτές θα γίνει ορθή διαχείριση των αποβλήτων τους και δεν θα πεταχτούν στον ΧΥΤΑ Φυλής μαζί με τα άλλα σκουπίδια.

Πάντως, στο επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων δεν λείπουν και εκείνοι που παραδέχονται ότι η συνεννόηση με τους 19 χορηγούς για τον στολισμό οδών και πλατειών έγινε κάπως βιαστικά λόγω έλλειψης χρόνου από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε η νέα διοίκηση. «Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να είχαμε βασανίσει περισσότερο κάποιες επιλογές», λένε ορισμένοι και παραπέμπουν για καλύτερη οργάνωση στα Χριστούγεννα του 2020. Στελέχη που προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση Καμίνη επισημαίνουν την παντελή απουσία του Ιδρύματος Νιάρχου και του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεττανία» που τα προηγούμενα χρόνια πρόσφεραν μεγάλα ποσά για πολλές δράσεις στον στολισμό και αλλού. Ειδικά το Ιδρυμα Νιάρχου είχε προσφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για να τα δαιχειριστεί ο φορέας Athens Partnership αλλά δεν συμμετέχει στις χριστουγεννιάτικες δράσεις αν και στελέχη του – όσα δεν αποχώρησαν για να αντικατασταθούν από τον Κ.Μπακογιάννη – είχαν και συμβουλευτικό ρόλο στην μελέτη των προτάσεων στολισμού.

Ωρα της αλήθειας, λοιπόν, από αύριο όπου κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία, αν μη τι άλλο, να αξιολογήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών των επιχειρήσεων-φορέων μέσα και από τις επιλογές που έκαναν για τον στολισμό της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι οι χορηγοί έχουν αναλάβει:

  • Το «Ίδρυμα Ωνάση» την Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι το Σύνταγμα,
  • Η «Coca–Cola» την πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου,
  • Η «Protergia» - τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS- τον στολισμό και την εγκατάσταση του στην Ερμού, στην Ακαδημίας και στη Φιλελλήνων
  • Η «COSMOTE» την Σταδίου
  • Η «Παπαστράτος» την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
  • Η «ΔΕΗ» την Χαλκοκονδύλη και την 3ης Σεπτεμβρίου,
  • Η «AEGEAN» την Σκουφά και την Κανάρη,
  • Ο Όμιλος «MOTOR OIL» μέσω της «nrg» την Αμαλίας,
  • Η «Εθνική Τράπεζα» την Πλατεία Κοτζιά και την Αθηνάς
  • Η «Εθνική Ασφαλιστική» την Συγγρού στο τμήμα μεταξύ Αγίου Σώστη και Κόμβου Καλλιρρόης.
  • O «Παναθηναϊκός ΑΟ» φωτίζει την Αλεξάνδρας,
  • Η «Ionian Hotel Enterprises SA» την Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας
  • Η «Πειραιώς Real Estate και Picar» τη Βουκουρεστίου στο τμήμα μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου
  • Οι «Athens Tiare Hotel», «ΑΤΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ», «Hondos Center» και η «Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας» (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.) την Ομόνοια
  • Τα ξενοδοχεία «Wyndham Grand Athens», «Wyndham Athens Residence», «K29» (members of Zeus International) την Πλατεία Καραϊσκάκη
  • Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) την Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

χριστουγεννιάτικο δέντροδήμος Αθήναςπλατεία Συντάγματος