Ελλάδα|09.12.2019 20:28

«Αγνοούνται» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μακρόνησο

Μαρία Λιλιοπούλου

Διευκρινίσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές αλλά και στον ιστορικό τόπο μνήμης της Μακρονήσου, ζητούν με ερώτησή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ξεκινήσει διαγωνισμούς για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών τόσο στη Μακρόνησο όσο και σε περιοχές της Αττικής. Ωστόσο τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε ματαίωση της διαδικασίας καθώς απέβη άγονη, όπως επισημαινόταν στην απόφαση.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο της ερώτησής τους, έγινε αποδεκτή τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ο ανοιχτός Διεθνής Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός, προϋπολογισμού 499.700,00 ευρώ αφορούσε την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό για τα οποία σύμφωνα με τις λίστες των υπηρεσιών καταγραφής (Δασαρχεία, Κτηματικές Υπηρεσίες) είτε έχουν καταστεί τελεσίδικα, είτε έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη.

Ερωτηματικά για την πολιτική βούληση

Ο διαγωνισμός περιελάβανε 38 αποφάσεις - πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μάνδρας - Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα και δεκαέξι (16) αποφάσεις πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκοπούλου - Μεσογαίας. Η χρηματοδότηση του έργου θα γινόταν μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές: «Δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν η ηγεσία του ΥΠΕΝ διαθέτει την πολιτική βούληση ώστε, να ολοκληρωθούν, άμεσα, οι απαιτούμενες πράξεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών στη Μακρόνησο;
  2. Σκοπεύει να επαναδημοπρατήσει το μεγάλο διεθνή διαγωνισμό κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική;
  3. Προχώρησαν οι κατεδαφίσεις που είχαν ανασταλεί μέχρι 15 Οκτωβρίου;
  4. Πότε θα λειτουργήσει με βάση το ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων  σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ2871/19) ;
  5. Το Υπουργείο σκοπεύει να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα κατεδαφίσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και αν ναι μέσω ποιας διαδικασίας. Θα ενεργοποιήσει τα τοπικά παρατηρητήρια και το κεντρικό παρατηρητήριο ,που θεσμοθετήθηκαν  ώστε να εποπτεύεται μέσω αυτών και της πλατφόρμας εντοπισμού αυθαιρέτων η πορεία των κατεδαφίσεων; 

Κωστής ΧατζηδάκηςΜακρόνησοςαυθαίρετα