Ελλάδα|11.12.2019 08:32

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας στο Σύνταγμα (pics & vid)

Άρης Χατζηγεωργίου

Τα φλας από εκατοντάδες κινητά και φωτογραφικές μηχανές έμπλεξαν με τις αστραπές που έρχονταν από τον ουρανό πάνω από την Πλατεία Συντάγματος όπου στις 8 το βράδυ άναψε και επίσημα το δέντρο των Χριστουγέννων από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ήταν η πρώτη από τις δεκάδες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την εορταστική περίοδο που γέμισε με αρκετό άγχος τους διοργανωτές, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αντίξοες και η καταρρακτώδης βροχή σταματούσε μόνο για λίγο, ίσα για να προλάβουν όσοι είχαν δώσει ραντεβού να μετακινηθούν για να βρουν ο ένας τον άλλον.

Η κάτω πλατεία γέμισε από κόσμο γύρω από το στεγασμένο stage όπου κυριάρχησαν οι λαμπερές καλλιτεχνικές παρουσίες που επέλεξε ο Δήμος Αθηναίων. Ζευγάρια αποφασισμένα να δώσουν τα εορταστικά τους φιλιά κάτω από το δέντρο, γονείς με παιδιά, κοπέλες που χόρευαν κάτω από τους ήχους της ορχήστρας, περαστικοί για την είσοδο του Μετρό, αργόσχολοι και άστεγοι κατελάμβαναν κάθε ελεύθερο σημείο στην πλατεία ανάμεσα σε κάγκελα και παρτέρια ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που πάτησαν στο λασπωμένο γκαζόν ή ανάμεσα στα φρεσκοφυτεμένα αλεξανδρινά για να βρουν διέξοδο. Τις ώρες της δυνατής βροχής, κυριαρχούσαν οι ανοιγμένες ομπρέλες ενώ τα γύρω περίπτερα και οι πλανόδιοι πωλητές τους ξεπούλησαν όλο το στοκ.

Στο μεταξύ, στην πάνω μεριά της πλατείας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εκατοντάδες ακόμη που ήθελαν να δουν όσο γίνεται πιο καθαρά την προβολή 3D-mapping η οποία έγινε πάνω στο κτίριο της Βουλής. Η προβολή ξεκίνησε αμέσως μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου και τους αποζημίωσε δεόντως καθώς έως τότε, πολλοί ανάμεσά τους είχαν παράπονα γιατί ο ήχος των μουσικών δεν έφθανε προς εκείνο το σημείο. Η προβολή 3D-mapping απεδείχθη ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς το κτίριο της Βουλής έγινε η οθόνη πάνω στην οποία έτρεξαν Αη-Βασίληδες, ελάφια και όλες οι γνωστές χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Οι εικόνες προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού που προσπαθούσε να δει ανάμεσα στις ανοιγμένες ομπρέλες ενώ, την ίδια στιγμή ομάδα νεαρών πάσχιζαν να ακουστούν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των καταλήψεων με εμφανή αντιεξουσιαστική διάθεση.

Οικοδέσποινα της εκδήλωσης ήταν η Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία καλωσόρισε φιλόξενα το κοινό και το συντρόφευσε σε όλη τη διάρκεια της γιορτής. Στη σκηνή ανέβηκαν, μαζί με την Athens Big Band, η Idra Kayne, ο Ίαν Στρατής και η Έλενα Παπαρίζου, που έπαιξαν και τραγούδησαν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδιες.

«Βρέξει, χιονίσει, το δέντρο θα φωτίσει» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανεβαίνοντας στη σκηνή: «Απόψε φωτίζεται η πρωτεύουσα. Και είμαστε χαρούμενοι γιατί πέρα από το Σύνταγμα και τους μεγάλους δρόμους του κέντρου, παίρνουν λάμψη από τις γιορτές και δεκάδες δρόμοι και πλατείες που για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένοι. Αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για το κέντρο. Είναι και για τις γειτονιές της Αθήνας και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Να φτάσουμε στο σημείο να φωτίζεται και να στολίζεται στις γιορτές κάθε γωνιά της πόλης. Ας κάνουμε μία παύση και ας δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να απολαύσουν τις γιορτές, το μήνυμά τους  και τις στιγμές τους», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να παραμείνουν στην Πλατεία Συντάγματος όταν σταμάτησαν οι μουσικές επί σκηνής. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να φεύγουν με πιο γελαστά πρόσωπα. Οι γκρίνιες των προηγούμενων ημερών για τις περίεργες επιλογές στον εορταστικό φωτισμό των κεντρικών δρόμων της πόλης έμοιαζαν, κάπως μακρινό παρελθόν ενώ στην Βασ.Σοφίας οι λάμπες έπαιζαν συνεχώς περνώντας από όλη την χρωματική παλέτα...

Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi

πλατεία Συντάγματοςχριστουγεννιάτικο δέντροΚώστας Μπακογιάννης