Ελλάδα|11.12.2019 17:34

Θεσσαλονίκη: Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν ζωές από πλημμύρες στο Καλοχώρι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πολύ μεγάλος είναι σήμερα ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή σε κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο να σπάσει το φράγμα του Καλοχωρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη και το νερό της θάλασσας να πλημμυρίσει μία τεράστια έκταση τουλάχιστον 25.000 – 30.000 στρεμμάτων. Στο απευκταίο αυτό ενδεχόμενο και ανάλογα με την έκταση του φαινομένου ανθρώπινες ζωές θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο, περίπου 450 επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της καταστροφής και θα προκληθούν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές. 

Μάλιστα, σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα, δεν αποκλείεται οι πλημμύρες να ξεπεράσουν το ύψος της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης και να φτάσουν μέχρι τους οικισμούς των Διαβατών, της Μαγνησίας και του Δενδροποτάμου κι έτσι να προκληθούν τεράστιες καταστροφές σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι το μέγεθος του κινδύνου έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό πριν από λίγες μέρες, όταν χτύπησε τη χώρα μας η καταιγίδα «Γηρυόνης». Τότε η περιοχή και όλος ο κρατικός μηχανισμός τέθηκαν σε συναγερμό, με αποτέλεσμα μία ολόκληρη νύχτα να δοθεί τεράστια μάχη, προκειμένου να μη σπάσει το ήδη διαβρωμένο σε πολλά σημεία φράγμα του Καλοχωρίου και η καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.
«Βρεθήκαμε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ολόκληρο το βράδυ η ανησυχία μας ήταν τεράστια. Λίγο ακόμα να κρατούσε το έντονο καιρικό φαινόμενο, η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη. Το νερό της θάλασσας πέρασε το φράγμα, ωστόσο, ευτυχώς σταμάτησε στη λιμνοθάλασσα της περιοχής και οι πλημμύρες ήταν μικρές. Δυστυχώς, βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο και οι κάτοικοι του Καλοχωρίου σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Η περιοχή μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα παραμείνει για τους επόμενους έξι μήνες», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Μεγάλες καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα

Κατά τον ίδιο, είναι αμεσότατη η ανάγκη ενίσχυσης του φράγματος, καθώς και η δημιουργία εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Ωστόσο, αν και οι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν εδώ και χρόνια γι’ αυτά, δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας και κατά δεύτερο λόγο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Από την πλευρά μας ως δήμος είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ανάλογα, βέβαια, με το μέγεθός τους, αφού οι τεχνικές μας υπηρεσίες τίθενται αμέσως σε επιφυλακή, μόλις ενημερωθούμε για κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό που περιμένουμε να γίνει, είναι να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα», σημειώνει ο δήμαρχος Δέλτα.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει μία περιοχή περίπου 25.000 – 30.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται κάτω από το ύψος της στάθμης της θάλασσας. Εκτείνεται από το γήπεδο του Θερμαϊκού, μέχρι τον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ και την κοίτη του Γαλλικού ποταμού. Εντός αυτής βρίσκονται ο οικισμός του Καλοχωρίου και περίπου 450 διάσπαρτες επιχειρήσεις.

Μεγάλος κίνδυνος και από Αξιό – Λουδία

Κατά τον κ. Ιωαννίδη, εκτός από τη θάλασσα η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους και από το σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι ποταμοί Αξιός και Λουδίας. Μάλιστα, σε περίπτωση που πλημμυρίσει ο Αξιός, η καταστροφή θα είναι τεράστια. «Ο Αξιός αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και σήμερα είναι τεράστιος ο κίνδυνος πλημμυρών. Έχει κατεβάσει πολλά φερτά υλικά και είναι πολύ δύσκολη η απορροή των υδάτων. Μάλιστα, ανέβηκε και ο πυθμένας του από τα φερτά υλικά, ενώ η κοίτη του είναι γεμάτη δέντρα. Υπάρχει κίνδυνος να δούμε από τον Αξιό τεράστιας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα και πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτό και οι βόρειοι γείτονές μας. Πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Λουδία, από τον οποίο κινδυνεύει η περιοχή των Μαλγάρων», τονίζει ο δήμαρχος Δέλτα.

πλημμύρεςαντιπλημμυρικά έργακαιρόςΚαλοχώρι