Ελλάδα|18.10.2018 23:59

Ναζί με βόμβες και θητεία στη Χρυσή Αυγή

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν νέα τάγματα εφόδου που θα συναγωνίζονταν αυτά της Χρυσής Αυγής, τα οποία μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχασαν μέλη και έδαφος, φαίνεται πως είχαν αποδυθεί οι νεοναζί εξτρεμιστές. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, φέρονται να διεκδικούσαν μερίδιο από τη ρατσιστική βία και από τον περασμένο Οκτώβριο είχαν πολλαπλασιάσει τα χτυπήματά τους. Οι πρωταγωνιστές των νεοναζιστικών οργανώσεων είχαν «θητεύσει» στη Χρυσή Αυγή και εξακολουθούσαν να έχουν επικοινωνία με πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης του Πειραιά, σύμφωνα με τη δικογραφία. Το «Έθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βόμβες των «Ανένταχτων Μαιάνδρων Εθνικιστών» (ΑΜΕ) και της «Combat 18» που εντόπισε η Αντιτρομοκρατική στις κατ' οίκον έρευνες και οι οποίες ήταν έτοιμες προς χρήση! Παράλληλα, από τις 600 σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών γίνεται σαφές ότι υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ όλων των ναζιστικών ομάδων. 

Αρκετοί από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στους «ΑΜΕ» και στην «Combat 18» γνώριζαν μέλη της οργάνωσης «Απέλλα», που χτύπησε το στέκι «Φαβέλα» το καλοκαίρι του 2017, και μάλιστα είχαν επαφές με τον 26χρονο σκληροπυρηνικό, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που είχε συμμετοχή σε πολλά περιστατικά ωμής βίας. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εστιάζουν την προσοχή τους σε αναφορά 35χρονου από το Χαϊδάρι, παλιού χρυσαυγίτη, που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου 2018 σχολιάζει τηλεφωνικά συγκέντρωση που οργάνωσε ο ίδιος στο Σύνταγμα κατά του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια: «Στο Σύνταγμα ήρθανε οι ΑΜΕ, η Χρυσή Αυγή από τον Πειραιά (σ.σ.: αναφέρει γνωστό στέλεχος της ΧΑ), η Χρυσή Αυγή από το Μενίδι, ήρθε η Ανακατάληψη, ο Ιερός Λόχος. Ήρθανε και οι άλλοι οι βλάκες οι Αλβανοί από την Propatria. Ήρθανε οι Απέλλα του Περίανδρου». 

Συναγερμός στις Αρχές

Η «Ανακατάληψη», στην οποία αναφέρεται έχει επικεφαλής τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών που είχε προκαλέσει συναγερμό στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. διότι προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να ανέβει στα Ίμια λίγα 24ωρα πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα. Ο 35χρονος σε άλλη τηλεφωνική του επικοινωνία συνδέει την «Απέλλα» με τον υπάλληλο του ΥΠΕΞ: «Ο... (σ.σ.: 26χρονος που συνελήφθη για την “Απέλλα”) είναι μαζί με τον... (σ.σ.: υπάλληλο του ΥΠΕΞ). Τα κανονίζουνε, πάνε όλοι μαζί σετ. Αφού κάνουνε συντονιστικές για το τι δράση θα γίνει». 

Πολιτικές βλέψεις

Κάποιοι, μάλιστα, είχαν πολιτικές βλέψεις και προχωρούσαν σε «αυτοκριτική» για «το πόσο μπάχαλο έχει γίνει ο χώρος»: «Οι Απέλλα τσακώνονται με όλο τον κόσμο. Είναι δέκα άτομα και μόλις γίνουνε 12 κάνουν διάσπαση και γίνονται άλλο κόμμα. Ωραίος χώρος... περνάμε ωραία. Οι ΑΜΕ πάνε και βάζουνε γκαζάκια στους αναρχικούς και δεν τους πιάνει κανείς. Η Χρυσή Αυγή δεν κάνει τίποτα». Ο 35χρονος από τα Ιωάννινα, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχηγός των «ΑΜΕ», εμφανιζόταν να προωθεί πολιτικά τον 32χρονο δικηγόρο των Αθηνών, ο οποίος μιλούσε λιγότερο από όλους στα τηλέφωνα. Στις 11 Ιανουαρίου του τηλεφώνησε ομοϊδεάτης του, ο οποίος, με αφορμή τις τότε συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής για το στέκι «Φαβέλα», του είπε ότι τα ΜΜΕ συνδέουν την «Απέλλα» με τους «ΑΜΕ», προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι θα γινόταν αυτό, αφού οι ΑΜΕ δημιούργησαν την Απέλλα». 

Ο δικηγόρος τού απάντησε «εντάξει» και τον συμβούλευσε να μιλάει πιο... ήρεμα στο τηλέφωνο. Το ερώτημα για τις Αρχές είναι το κατά πόσο έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη των «ΑΜΕ», καθώς υπάρχουν επιθέσεις προηγούμενων ετών (για παράδειγμα βεβηλώσεις εβραϊκών μνημείων) που δεν έχουν εξιχνιαστεί. Ο Δημήτρης Μάρκου, συνήγορος του 35χρονου συλληφθέντος από το Χαϊδάρι, ο οποίος πρωταγωνιστεί σχεδόν στο σύνολο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής»: «Θεωρούμε ότι τα στοιχεία της δικογραφίας σχετικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης είναι υπερβολικά. Μπορούμε να τα αποδομήσουμε. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε ακραία περίπτωση θα μπορούσαν να κάνουν λόγο για συμμορία πλημμεληματικού χαρακτήρα. Ουδέποτε υπήρξε πρόθεση για σοβαρά αδικήματα, αδικήματα κατά της ζωής, και αυτό καταδεικνύει την αδυναμία να σταθεί η κατηγορία. Προσωπικά, καταδικάζω τη βία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται». Ο πελάτης του κ. Μάρκου εμφανίζεται στη δικογραφία απογοητευμένος από τη Χρυσή Αυγή, της οποίας ήταν επί σειρά ετών ενεργό μέλος, αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει «αυτόνομα» με πιο δυναμικές ενέργειες. Παράλληλα, δήλωνε ότι διατηρούσε ακόμα επαφές με μέλη της τοπικής της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά: «Θα βγω με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΜΕ για δράσεις. Μαζεύουμε κόσμο. Όχι για να δέρνουμε. Κανονικές δράσεις. Τώρα, άμα μας την πέσουνε, θα τους δείρουμε. Αμα δεν μας την πέσουνε, δεν θα τους πειράξουμε. Άμα δούμε άπλυτο, θα του πούμε πέρασε για ένα ντους». Ο βασικός συνομιλητής του 35χρονου από το Χαϊδάρι ήταν 45χρονος, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη από την Αντιτρομοκρατική. Ο 45χρονος είχε, επίσης, «προϋπηρεσία» στη ΧΑ, και μάλιστα εμφανίζεται σε φωτογραφία να μιλά σε εκδήλωση του κόμματος, που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2017 στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στον Πειραιά. Τόσο ο 35χρονος όσο και ο 45χρονος πρόσεχαν το πού θα δράσουν, προκειμένου να μην πέσουν θύματα επίθεσης από αναρχικούς. Κάποιες σκέψεις της οργάνωσης για χτύπημα σε στέκι αναρχικών στην Καλλιθέα δεν έγιναν πράξη: «Πού να πάμε εκεί ερασιτέχνες άνθρωποι; Δεν πάμε για να μας σφάξουνε. Να δούμε πρώτα πώς γίνεται. Δεν πάμε κατευθείαν στο Champions League». 

«Ξύλο» μετά τις πλημμύρες

Σε συνομιλία που καταγράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2017 γίνεται αναφορά σε προγραμματισμένο ραντεβού στη Μάνδρα, για υποτιθέμενη βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το μυαλό των ακροδεξιών ήταν στο... ξύλο.

Α: Πήγες Μάντρα σήμερα;

Β: Όχι ρε, την άλλη Κυριακή θα γίνει (...). Εντάξει, θα πάμε εκεί να τσακωθούμε με τα άπλυτα (...).

Α: Άμα είναι για έτσι, έρχομαι σου λέω, να πάρουμε και εργαλεία.

Β: Ναι, εννοείται ότι θα πάρουμε.

Α: Φτυάρια και τέτοια όλοι, ε; Εγώ ρόπαλο, το ροπαλάκι μου, εντάξει; Άμα είναι για τέτοια, θα με υπολογίζεις. Σε άλλη συνομιλία σχεδιάζεται «ντου» σε σχολείο την ημέρα του Πολυτεχνείου: «Αν πάμε στην προσευχή, έχει το καλό ότι δεν θα έχει γονείς και δεν θα είναι όλοι οι καθηγητές. Θα είναι μόνο αυτοί που έχουν την πρώτη ώρα μάθημα. Και ο διευθυντής (...). Θα τους πούμε ότι γιορτάζουν ένα ψέμα. Νομίζω ότι τα τρικάκια θα παίξουνε ρόλο. Θα έχει και μικρόφωνα και τέτοια. Λοιπόν, εγώ παίζω σκάκι σε ένα μέρος της περιοχής μου, που έρχονται παιδάκια. Θα πάω να εκμαιεύσω καμιά πληροφορία για την ώρα της γιορτής». 

Χρυσή Αυγήτάγματα εφόδουδολοφονία Παύλου Φύσσα