Ελλάδα|01.12.2018 18:13

Τρύπια τα σύνορα στην ελληνοαλβανική μεθόριο

Τίμος Φακαλής

Τρύπια τα σύνορα στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Από τους 200 αστυνομικούς και συνοριοφύλακες έχουν μείνει μόνο οι… μισοί στον δήμο Πωγωνίου-έναν από τους τελευταίους δήμους πριν τα αλβανικά σύνορα- όπου πριν λίγες μέρες δόθηκε ακόμη μία μάχη μεταξύ ελληνικών αρχών και Αλβανών κακοποιών καταλήγοντας στο θάνατο ενός εκ της σπείρας και στον τραυματισμό ενός αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Από το Κεφαλόβρυσο μέχρι τους Σαγιάδες Θεσπρωτίας σε μία από απόσταση 180χλμ υπάρχουν μόλις τρία τμήματα συνοριακής φύλαξης ένα στο Κεφαλόβρυσο, ένα στο Δελβινάκι και ένα στην Καστανή σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη. «Καθένα από αυτά ελέγχει περίπου 60 χιλιόμετρα της οριογραμμής. Αυτό δεν είναι εφικτό» λέει στο ethnos.gr ο κ. Καψάλης.

Στην περιοχή λειτουργούσαν 15 αστυνομικοί σταθμοί ενώ πλέον λειτουργεί μόνο ένα αστυνομικό τμήμα στο Δελβενάκι. Έκλεισαν τα τρία από τα πέντε στρατιωτικά φυλάκια τα τελευταία χρόνια ενώ και τα δύο που παραμένουν ανοιχτά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού. Ούτε όμως και η παρουσία της FRONTEX τους τελευταίους 2-3 μήνες έχει φοβίσει τους Αλβανούς κακοποιούς. Αραίωσαν οι βραδινές περιπολίες λόγω έλλειψης προσωπικού σύμφωνα με το δήμαρχο Πωγωνίου ενώ και αυτές που πραγματοποιούνται δεν έχουν τις περισσότερες φορές τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Αστυνομικές  δυνάμεις επισκέφτηκαν μέσα στην εβδομάδα καφενεία στα ορεινά χωριά της Ηπείρου και συναντήθηκαν με κατοίκους προκειμένου να τονώσουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.  

“Καθημερινό είναι το πιστολίδι στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είκοσι  χωριά που βρίσκονται μία ανάσα από τη συνοριογραμμή βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Οι αστυνομικοί δεν έχουν ούτε αλεξίσφαιρα γιλέκα και η συντήρηση των αυτοκινήτων της αστυνομίας γίνεται από το δήμο.  Οι δράστες ξέρουν ακόμη και πότε γίνονται οι αλλαγές στις περιπολίες. Κτίσματα, Χαραυγή, Αγία Μαρίνα και Καστάνιανη βρίσκονται στο κόκκινο” είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Πωγωνίου. 

Αλβανοί περνούν από τα δύσβατα και αφύλαχτα μονοπάτια της Ηπείρου είτε για να κάνουν πλιάτσικο σε κλειστά σπίτια σε ερημωμένα χωριά το χειμώνα είτε για να μπουν παράνομα στην ενδοχώρα, είτε για να περάσουν ναρκωτικά από τα μονοπάτια της Ηπείρου ενώ αρκετές φορές λεηλατούν απομακρυσμένες εκκλησίες και μοναστήρια.. 

Όπως εξηγεί ο κ. Καψάλης καθημερινές είναι οι καταγγελίες των ηλικιωμένων κατοίκων οι οποίοι «έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Έχει χαθεί το αίσθημα ασφάλειας. Η αστυνομική δύναμη έχει μειωθεί στο μισό”. Σε αρκετές περιπτώσει οι Αλβανοί κακοποιοί κλέβουν ακόμη και αυτοκίνητα προκειμένου να προωθηθούν πιο γρήγορα στη ενδοχώρα. 

“Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνοριοφύλακες οι οποίοι είχαν μοριοδοτηθεί για να προσληφθούν και να υπηρετήσουν στα σύνορα. Από τότε που εξομοιώθηκαν με την ελληνική αστυνομία οι περισσότεροι αποσπάστηκαν σε βουλευτικά και πολιτικά γραφεία.

Από 200 αστυνομικούς που είχαμε, σήμερα υπηρετούν περίπου 100 ” είπε ο κ. Καψάλης ζητώντας την τοποθέτηση θερμοκαμερών και την ενδυνάμωση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή. Ήδη ο δήμος Πωγωνίου έχει ζητήσει την ενίσχυση ς της παρουσίας του στρατού από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος αν και υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει γι αυτήν δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη μέχρι στιγμής. 

αστυνομίαΉπειροςΑλβανία