Ελλάδα|13.12.2019 11:44

Ποιος ήταν ο Ετεοκλής που «χάρισε» το όνομά του στην επερχόμενη κακοκαιρία

Newsroom

Ετεοκλή έχουν ονοματίσει οι μετεωρολόγοι την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες. Περί τίνος, όμως, πρόκειται; Ποιος ήταν ο περί ου ο λόγος ήρωας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. 

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ετεοκλής ήταν γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, πατέρας του Λαοδάμαντα, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Όταν ο Οιδίποδας παραιτήθηκε από τοn θρόνο της Θήβας, παρέδωσε την πόλη στους δυο γιους του, Ετεοκλή και Πολυνείκη, που συμφώνησαν να παίρνουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο.

Μετά τον πρώτο χρόνο, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει το θρόνο και ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη των Θηβών με τους συμμάχους του, έξι ακόμα βασιλείς (τους Αδραστο, Αμφιάραο, Καπανέα, Ιππομέδοντα, Τυδαία, Παρθενοπαίο).

Λίγο πριν από τη μάχη οι επτά βασιλείς παρατάχτηκαν μπροστά από τις επτά πύλες της πόλης, με τα τους δύο αδελφούς να βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο στην έβδομη πύλη, με αποτέλεσμα στη μονομαχία που ακολούθησε ο ένας να πεθάνει από το χέρι του άλλου. 

Εν προκειμένω, αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μυθολογικό υπόβαθρο, ως γνωστόν, αποτέλεσε τον πυρήνα σπουδαίων τραγωδιών που συγκίνησαν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και διδάσκονται μέχρι σήμερα.

κακοκαιρίακαιρός κακοκαιρία ΑττικήΕτεοκλής