Ελλάδα|14.12.2019 18:24

Καιρός: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο «Ετεοκλής» τις επόμενες ώρες

Newsroom

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έπληξαν το Σάββατο την Αθήνα και ευρύτερα την Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Ετεοκλής», ο οποίος πλέον κινείται νοτιότερα στη χώρα.

Έως τις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας καταγράφηκαν μεγάλα ύψη βροχής σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Για παράδειγμα, στου Παπάγου έπεσε βροχή 43 mm, στους Αμπελόκηπους 35 mm και στην Ιποκκράτειο Πολιτεία 47 mm. 

Σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, για το υπόλοιπο του Σαββάτου ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ ιδιαίτερα έντονα θα είναι κατά τόπους τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, σημειώνονται ήδη στα ηπειρωτικά ορεινά. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 14/12 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα σημαντικότερα φαινόμενα του «Ετεοκλή».

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου είχαν καταγραφεί στην υπόλοιπη χώρα σε Θεοδώριανα 'Αρτας (81 χιλιοστά), Αλαγονία Μεσσηνίας (63) και Πάπιγκο Ιωαννίνων (55), ενώ οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε Παξιμάδα Καρύστου (127 χιλιόμετρα την ώρα), Καρδαμύλη Μεσσηνίας (90) και Διόνυσος Αττικής (89).

Κανονικά θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά τα πλοία για την Κρήτη

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το βράδυ τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα και Λαύριο, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Ρίο-Αντίρριο.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Πάντως οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Τα προβλήματα που έφερε ο «Ετεοκλής»

Η κακοκαιρία δημιούργησε πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη βόρεια Ελλάδα, αφού έπεσαν χιόνια και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, στον νομό Ημαθίας με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Νάουσας - Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, από το το 9 χλμ - μέχρι το 26ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Νάουσας/Τρία Πέντε Πηγάδια από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στον νομό Πέλλας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας και Κερασιάς/Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένει σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πολυγύρου - Ιερισσού στο Πλατανόρεμα λόγω καθίζησης οδοστρώματος.

Στον νομό Χαλκιδικής διακοπή κυκλοφορίας είναι επίσης σε ισχύ στον οικισμό Γαλήνη, στην Καλλικράτεια λόγω καθίζησης της χωμάτινης οδού, από το 8,1ο χλμ έως το 11,7ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρβάρας  - Ολυμπιάδας λόγω πτώσης πετρωμάτων και στο 1ο χλμ Ορμύλιας - Βραστάμων λόγω υπερχείλισης του ρέματος και στο 1ο χλμ δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου λόγω υπερχείλισης ρέματος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Στον νομό Ημαθίας διακοπή της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ στην επαρχιακή οδό Κορυφής - Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο του οικισμού Κορυφής, λόγω καθίζησης οδοστρώματος και στα τμήματα Βέροιας  - Λαζοχωρίου και Βέροιας - Ταγαροχωρίου λόγω ανόδου των υδάτων του Τριποτάμου.

Ηλεία: Κόπηκε ο δρόμος τη νύχτα στο Μουζάκι

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από κατολισθήσεις λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, «κόπηκε» ο δρόμος που οδηγεί από το Καράτουλα στο Μουζάκι.
Περίπου στις 4 τα ξημερώματα έγινε αντιληπτό πως είχε διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία στην περιοχή και με το πρώτο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν οι Αρχές ώστε να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Η πρώτη παρέμβαση που έγινε ήταν να καθαριστεί ο δρόμος από τους όγκους της λάσπης που «έπνιξαν» το σημείο.
Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και νέα κατολίσθηση και λασποροές να κλείσει ξανά ο δρόμος.

H πρόγνωση για την Κυριακή

Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Νότιο Αιγαίο, φαινόμενα που βαθμιαία θα σταματήσουν, περιμένουμε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο νωρίς το πρωί θα εκδηλωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 10 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 2 έως 17 βαθμούς, και στην Κεντρική Ελλάδα από 5 έως 16, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 7 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και προοδευτική εξασθένηση, ενώ τις απογευματινές ώρες στα νότια πελάγη θα επικρατήσουν ανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με αυξημένη ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, με προοδευτική περαιτέρω εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 10 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς, ενώ περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

καιρόςΕτεοκλήςδιακοπή κυκλοφορίας