Ελλάδα|16.12.2019 19:18

Βόρεια Ελλάδα: Τα σημεία-παγίδες για πλημμύρες και παγετό

Newsroom

Με χιλιάδες τόνους αλατιού θωρακίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε εκτεταμένους καθαρισμούς ρεμάτων, παραλιακών μετώπων, πρανή και εθνικά δίκτυα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια σύγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπη Στεργιάδη, επτά χιλιάδες τόνοι αλατιού βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση χιονόπτωσης και παγετού. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 20.000 τόνων, στο πλαίσιο της τριετούς σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Παράλληλα, 27 μηχανήματα υπάρχουν προς μίσθωση σε επτά σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα σε Ωραιόκαστρο, Καρτερές, Δενδροπόταμο, Επταπύργιο, Καρδία, Αφύλακτο και Απολλωνία, ενώ κλιμάκια καταγράφουν τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία. Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διαθέτει 13 αλατοδιανομείς, ενώ στις αποθήκες του υπάρχουν σήμερα 500 τόνοι αλατιού. Από αύριο θα ξεκινήσει η παραλαβή αντίστοιχης ποσότητας, ενώ εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η διάθεση αλατιού σε διάφορα σημεία όπως σχολεία και νοσοκομεία. Αλλοι 5.000–5.500 σάκοι θα διατεθούν προς χρήση σε δημότες.

Τα επικίνδυνα σημεία

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Δημήτρης Κοντογιάννης, παρουσίασε τα σημεία όπου έχουν καταγραφεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και όσα θεωρούνται επικίνδυνα από χιονοπτώσεις και παγετό. Εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης επικίνδυνα σημεία εντοπίζονται στη Μενεμένη, στο Δενδροπόταμο, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, στην πλατεία Δημοκρατίας, κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης, επί της οδού Παπανδρέου στον Φοίνικα, στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς και κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας, Κρυονερίου και Μαλακοπής,

Στον υπόλοιπο νομό Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι περιοχές του Καβαλαρίου του Λαγκαδά, των Βρασνών, του Σταυρού, του Μελισσουργού, της Χαλάστρας, της Μίκρας, της Νέας Μηχανιώνας, των Βασιλικών, της Περαίας και της Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, οι 15 περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο από έντονα φαινόμενα χιονοπτώσεων και παγετού είναι:

  1. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα του ποταμού Λουδία μέχρι την περιφερειακή οδό.
  2. Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Τιτάν μέχρι την περιοχή Δερβενίου.
  3. Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, από το ύψος του κόμβου Προφήτη μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα.
  4. Στο τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από Στίβο μέχρι Νέα Απολλωνία.
  5. Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο 31ο χιλιόμετρο
  6. Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Καρδίας.
  7. Στον οδικό άξονα Πανόραμα – Εξοχή – Ασβεστοχώρι
  8. Στο τμήμα της περιφερειακής οδού, από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έως την περιοχή του τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα.
  9. Στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου, από το ύψος του οικισμού Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο.
  10. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο των χωριών Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και Αρδαμέρι.
  11. Το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου προς Περιστερά - Λιβάδι – Πετροκέρασα – Ζαγκλιβέρι.
  12. Οι οικισμοί Πέντε Βρύσες, Όσσα και Βερτίσκος.
  13. Τμήμα της επαρχιακής οδού Σοχού – Ασκού.
  14. Στην επαρχιακή οδό από Νέα Μεσήμβρια προς Ξηροχώρι στο ύψος των κεραιών.
  15. Στην περιοχή Χορτιάτη – Κεραίες – Κατασκήνωση Προσκόπων – Καταφύγιο ΣΕΟ.
Κεντρική ΜακεδονίαπλημμύρεςπαγετόςΒόρεια Ελλάδα