Ελλάδα|16.12.2019 22:37

Βίντεο ντοκουμέντο του ethnos.gr: Μετανάστες περνούν ανενόχλητοι τον Εβρο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ομάδα τουλάχιστον 30 μεταναστών διασχίζει τα χερσαία σύνορα στον Βόρειο Έβρο και κατευθύνεται προς τις γραμμές του τρένου, χωρίς να συναντήσει εμπόδια.

Το βίντεο - ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα το ethnos.gr καταγράφηκε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Ορμενίου, από κάτοικο της περιοχής, που περνούσε με το αυτοκίνητό του. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα απανωτά κρούσματα παράνομων διελεύσεων εκατοντάδων μεταναστών τόσο απευθείας από την Τουρκία προς την Ελλάδα όσο και μέσω της Βουλγαρίας στα περάσματα κοντά στο τριεθνές των συνόρων.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, μετανάστες βρέθηκαν ημίγυμνοι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ορμενίου, καταγγέλλοντας πως τους έγδυσαν στη Βουλγαρία και τους προώθησαν στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με την ραγδαία αύξηση των ροών στα νησιά του Αιγαίου, οι διελεύσεις προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία σύνορα είναι φέτος μειωμένες στο σύνολο από την αρχή του χρόνου, με 14.025 αφίξεις μέχρι σήμερα, έναντι 18.014 σε όλο το 2018.

Ωστόσο, οι ροές παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Νοεμβρίου πέρασαν σε ελληνικό έδαφος από τον Έβρο συνολικά 5.526 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 4.015 κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Σε αυτό βοήθησε ο ήπιος καιρός και η απουσία βροχοπτώσεων, που κρατά τη στάθμη του ποταμού σε χαμηλά επίπεδα και επιτρέπει τη διάσχισή του σε ορισμένα σημεία ακόμη και με τα πόδια.

ΒουλγαρίαΤουρκίαμετανάστεςβίντεο ντοκουμέντοπρόσφυγεςΈβρος