Ελλάδα|16.12.2019 22:42

Κτίρια - πυριτιδαποθήκες καταφύγια αστέγων τα κρύα βράδια στην Αθήνα (pics)

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε κτίρια-«πυριτιδαποθήκες» βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι τα κρύα βράδια του χειμώνα στην Αθήνα. Η Πυροσβεστική δέχεται συχνά κλήσεις για φωτιά σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Άλλοτε αποδεικνύεται ότι κάποιος άστεγος έβαλε τη φωτιά για να ζεσταθεί και άλλοτε όχι. Όπως λένε πηγές από την Πυροσβεστική, υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνθρωπος που έβαλε φωτιά, κατά λάθος, στην προσπάθειά του είτε να ζεσταθεί είτε να έχει φως, προλαβαίνει να βγει από το κτίριο και να φύγει, πριν φτάσουν οι δυνάμεις του Σώματος για την κατάσβεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του χειμώνα η Πυροσβεστική έχει επιχειρήσει σε τουλάχιστον δέκα εγκαταλελειμμένα κτίρια, στα οποία ξέσπασε φωτιά κατά τις βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλος στα συγκεκριμένα κτίρια, καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν συνήθως εύφλεκτα υλικά. Επίσης, πρόκειται για κτίρια που έχουν πολλά χρόνια να καθαριστούν. Έτσι, οι άστεγοι που προσπαθούν να ζεσταθούν κινδυνεύουν από τη μία στιγμή στην άλλη να βρεθούν περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Και αυτό γιατί η φωτιά επεκτείνεται αστραπιαία.

Το περασμένο Σάββατο, ένα τέτοιο κτίριο, όπου ζούσαν άστεγοι, πήρε φωτιά στην Ιερά Οδό 104 στον Βοτανικό. Το ισόγειο του κτιρίου ήταν «πυριτιδαποθήκη», καθώς ήταν γεμάτο από εύφλεκτα υλικά (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το ethnos.gr).

(ethnos.gr)

Η φωτιά ξέσπασε στις 03.55 στο ισόγειο. Συνολικά 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα έδωσαν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες που έκαψαν ολοσχερώς τους μεγάλους χώρους του ισογείου, όπου υπήρχαν ρούχα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια, βαλίτσες, καρότσια που χρησιμοποιούν οι άστεγοι για να συλλέξουν ανακυκλώσιμα υλικά. Οι άνθρωποι που περνούσαν εκεί τα βράδια τους έχασαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πρόλαβαν και βγήκαν από το εσωτερικό του κτιρίου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά και οι καπνοί άρχισαν να τυλίγουν το τριώροφο κτίριο. Η φωτιά πήρε τέτοια έκταση, που σε περίπτωση που δεν έβγαιναν γρήγορα έξω οι άνθρωποι, τα πράγματα θα είχαν πάρει τραγικές διαστάσεις.

Άναψε κεριά

Μόλις μία ημέρα μετά, ξημερώματα Κυριακής, άλλη μία φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, αυτή τη φορά στην «καρδιά» της Αθήνας, στην οδό Ερμού.

Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για το ίδιο οίκημα στο κέντρο της Αθήνας, από το οποίο είχαν πέσει σοβάδες στον τελευταίο σεισμό του περασμένου Ιουλίου.

Όπως αποκαλύφθηκε την Κυριακή, πίσω από τη φωτιά στην οδό Ερμού κρυβόταν μία ανθρώπινη ιστορία. Ένας 56χρονος άστεγος άναψε κεριά για να ζεσταθεί, με συνέπεια γρήγορα οι φλόγες να τυλίξουν το κτίριο, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι χώροι ήταν γεμάτοι με εύφλεκτα υλικά.

Ο 56χρονος, ο οποίος είχε στην κατοχή του ελληνικά και αιγυπτιακά έγγραφα ταυτότητας, μπήκε στο κτίριο της Ερμού για να περάσει το βράδυ του σε ένα πιο ζεστό μέρος. Πάνω του είχε κεριά, από τα οποία και ξεκίνησε η φωτιά. Μάλιστα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής βρήκαν υπολείμματα κεριών, κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο άστεγος συνελήφθη από τους πυροσβέστες, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο.

(ethnos.gr)
άστεγοιεγκαταλελειμμένα κτίρια