Ελλάδα|17.12.2019 16:06

Για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας διαγράφηκε χρέος 2,4 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ!

Άρης Χατζηγεωργίου

Η απαλλαγή του Δήμου Σαλαμίνας από χρέος προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ και η δημιουργία εκεί ενός σύγχρονου νοσηλευτικού κέντρου για τις ανάγκες των κατοίκων ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα παράλληλα με ένα πλήθος συζητήσεων και εκδηλώσεων που θα οργανωθούν για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Για το πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεων μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του φορέα «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος που ανακοίνωσε στην ομιλία του την απαλλαγή του Δήμου Σαλαμίνας από το χρέος και την «μνημονιακή επιτήρηση» αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει «δώρο» από την πλευρά της Πολιτείας, ανέφερε ότι εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά και άλλους δήμους ενώ με αφορμή τις εκδηλώσεις θα γίνουν πολύ περισσότερα έργα που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο. Αντίθετα, η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε πως θα αναλάβει με έξοδα του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να εκσυγχρονίσει το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στο νησί, όπου διεξήχθη η σημαντική ναυμαχία το 480 π.Χ.

Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για μια σειρά δράσεων που οργανώνονται «με μέτρο και υπευθυνότητα» και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα-Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα» την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την παρουσια του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου θα μιλήσουν έξι σπουδαίοι καθηγητές οι Ρόντρικ Μπίτον, Πολ Καρτλετζ, Αθανάσιος Πλατιάς, Γιώργος Πρεβελάκης, Αγγελος Χανιώτης και Λουκάς Τσούκαλης (οι πέντε πρώτοι είναι και μέλη της Τιμητικής Κοσμητείας).
  • Στις 22/1, εκδήλωση με θέμα «Πολλοί και λίγοι - Πλήθος και Αρετή» στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μπουραζέλη και προσκεκλημένους αρχηγούς ξένων κρατών που θα μιλήσουν για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  • Ειδικά πάνελ με αντίστοιχα θέματα θα διοργανωθούν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 6 Μαρτίου και στο Athens Democracy Forum στις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Τον Νοέμβριο Επιστημονική Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με την επιμέλεια της Πρυτάνεως, Ελένης Αρβελέρ, και τη συμμετοχή των καθηγητών Κ. Μπουραζέλη, Γ. Λώλου, Θ. Βερέμη και του Ναυάρχου Ι. Παλούμπη.
  • Διοργανώνεται Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου, με θέμα «Ναυμαχία Σαλαμίνας-Μάχη των Θερμοπυλών, 2.500 χρόνια μετά: Πώς το αποτέλεσμα των δύο αυτών γεγονότων επηρεάζει τον σύγχρονο πολίτη και τον πολιτισμό?». Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον Ομότιμο Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και έπαθλα για τους τρεις πρώτους νικητές εκπαιδευτικά ταξίδια στο Μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και στο Βρετανικό Μουσείο στην Αγγλία.
  • Επίσης, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού Πολιτισμού», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και μέλη στην Κριτική Επιτροπή τους Σωτήρη Σόρογκα, Μιχάλη Αρφαρά, Σάννα Παπαδήμου, Βάνα Ξένου, Ντόρα Ρογκάν και Τάκη Μαυρωτά. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο. Θα λάβουν μέρος και μαθητές των σχολείων της Ομογένειας σε διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στον Καναδά και στην Αυστραλία, με έπαθλα ταξίδια στην Ελλάδα και στα μουσεία της.
  • Διοργανώνεται Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και δημιουργείται το πλαίσιο για θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα από μαθητές Λυκείου.
  • Ετοιμάζεται μια μεγάλη επετειακή έκδοση για τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες, εκπαιδευτικά βίντεο αλλά και το βίντεο όλου του Επετειακού Έτους καθώς και αναμνηστικό μετάλλιο με την επιμέλεια του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Στο πλαίσιο των εορτασμών θα οργανωθούν επίσης εικαστικές εκθέσεις από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και Έκθεση αντικειμένων λαϊκής τέχνης και παράδοσης από τα Αρχεία τού Κράτους, η οποία θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
  • Η κορύφωση των εκδηλώσεων έχει οριστεί για τον Ιούλιο στη Σαλαμίνα με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μια εκδήλωση που θα τιμηθεί από διεθνείς προσωπικότητες και θα περιλαμβάνει και επιστημονική ξενάγησή τους.

«Οραματίζομαι οι εορτασμοί αυτοί να αφήσουν το θετικό τους αποτύπωμα πάνω της» είπε η Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στη Σαλαμίνα του σήμερα και ανακοίννωσε ότι παράλληλα με τις δράσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών, εκείνη ως Πρόεδρος της ΕΛΠΙΔΑΣ θα ήθελε να προσφέρει στις υποδομές υγείας: «Επειδή το μοναδικό Ιατρικό Κέντρο της Σαλαμίνας αντιμετωπίζει προβλήματα σκοπεύω να πραγματοποιήσω ένα όνειρο των κατοίκων: να ανακαινιστεί και να επεκταθεί το Ιατρικό Κέντρο και να αποκτήσει ασθενοφόρο».

Στη δική του ομιλία ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύει η πατρίδα «θα είναι σπουδαίο να έρθει στην επιφάνεια προς την Διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα με τις νικηφόρες μάχες της απέναντι στους Πέρσες, έθεσε τις βάσεις του ελεύθερου δυτικού πολιτισμού και υπεράσπισε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της φιλικής επικοινωνίας των λαών».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην δεύτερη και σημαντική έννοια που ανέδειξε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: «την κυριαρχία της στρατηγικής σκέψης, της δομημένης στρατηγικής σκέψης, ως προϋπόθεση για κάθε επιτυχία, για κάθε νίκη σε οποιαδήποτε αναμέτρηση».

«Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και το κριτήριο της επιτυχίας αυτών των εκδηλώσεων θα είναι εάν πετύχουμε να απασχολήσει αυτό το γεγονός τις διεθνείς ελίτ, πολιτικές και στρατιωτικές, και αν καταφέρουμε να γίνει αντικείμενο εθνικής αυτοσυνειδησίας και εθνικού αναστοχασμού από εκατομμύρια Έλληνες και κυρίως από τα νέα παιδιά», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Οπως ανέφερε, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μία ομάδα διαχείρισης έργου, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οι οποίοι συμμετέχουν και στην τιμητική κοσμητεία. «Και επειδή τα λόγια πρέπει να επαληθεύονται από τις πράξεις, για σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι στον ιστορικό δήμο της Σαλαμίνας λύνουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ένα τεράστιο πρόβλημα που τον βασάνιζε για πολλά χρόνια. Απαλλάσσουμε τον Δήμο Σαλαμίνας -κατόπιν σχετικών συζητήσεων που υπήρξαν σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο της Σαλαμίνας και εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, και με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών -από ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ. Και έτσι ο Δήμος Σαλαμίνας τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς, τα δικά του έργα και να υποδεχθεί σπουδαίες πράξεις και αποφάσεις αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο κ.Θεοδωρικάκος.

Αργότερα και στη διάρκεια των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τον όρο «δώρο» για τον Δήμο Σαλαμίνας εξηγώντας ότι αφορά ρυθμίσεις στις οποίες θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι για τους οποίους γίνεται επίσης προγραμματισμός έργων.

“Πρόθεση μας είναι, είπε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, να μείνουν σημαντικά έργα υποδομής στους τόπους που αναφέρονται στην επέτειο. Θα ξεκινήσουν τώρα αμέσως. Μερικά θα ολοκληρωθούν λίγο μετά από το πέρας των εορτασμών. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Αυτές είναι:

  • Η ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
  • Εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής στα κτήρια που χρησιμοποιούνταν ως οχυρά στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, καθώς και στο Μουσείο της Σαλαμίνας.
  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Συγκεκριμένα στον χώρο του αγάλματος του Λεωνίδα, στο μνημείο των Θεσπιέων και στο τείχος των Φωκέων, Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο χώρος με περίπτερο του ΤΑΠΑ και θα σημανθεί ο χώρος του πεδίου μάχης, ώστε να είναι σαφή τα όρια του πεδίου της μάχης, που με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί από τις προσχώσεις. Σχεδιάζεται ακόμη ο εμπλουτισμός των πληροφοριών που παρέχονται στους επισκέπτες από το Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης, με βίντεο animation.
  • Σχεδιάζεται επίσης, η διαχρονική πολιτιστική διαδρομή Θερμοπύλες-Σπερχειός-Αλαμάνα.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, συμμετέχουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μουσεία, και οι εποπτευόμενοι φορείς το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι οι εξής:

  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην ιδέα της «Νίκης» στους αγώνες των θνητών με την υποστήριξη των θεών. Η έκθεση επικεντρώνεται στην περίοδο 490-479 π.Χ. και στον άξονα Μαραθώνας- Θερμοπύλες -Πλατειές -Αρτεμίσιο -Σαλαμίνα, καθώς και στην Αθήνα και την καταστροφή της από τους Πέρσες.
  • Η Διεύθυνση Μουσείων επικεντρώνεται σε σπονδυλωτή έκθεση, που αφορά στα γεγονότα της δεκαετίας των περσικών πολέμων: Το Επιγραφικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, η ΕΦΑ της πόλης των Αθηνών, η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, καθώς και η ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής με δικές τους επί μέρους εκθέσεις.
  • Η ΕΦΑ Λακωνίας σχεδιάζει έκθεση αφιερωμένη σε τομείς του βίου των Λακεδαιμονίων, με κεντρικό έκθεμα το άγαλμα του οπλίτη-Λεωνίδα. Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.
  • Η ΕΦΑ Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει έκθεση αρχειακού υλικού για την ανασκαφή του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στις Θερμοπύλες. Παράλληλα προγραμματίζεται ημερίδα για τη σημασία της θέσης των Θερμοπυλών διαχρονικά, έως το 1943.
  • Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα πραγματοποιήσει δράσεις για το πώς πέρασε η μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην προφορική παράδοση, αλλά και στη μουσική και στο θέατρο Σκιών. Παράλληλα, θα σχεδιάσει δράσεις με άξονα τις έννοιες της Αρετής, της Ανδρείας, της Ελευθερίας και της Θυσίας.
  • Η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική διάσταση, προγραμματίζοντας:
  • Έναν παιδικό οδηγό για το Μουσείο Σαλαμίνας
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Σαλαμίνα
  • Ημερίδα που θα απευθύνεται στου εκπαιδευτικούς
  • Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν «ξεναγήσεις εν πλω» στον φυσικό χώρο της ναυμαχίας, όπου θα παρουσιάζονται αποσπάσματα από το κείμενο του Αισχύλου, καθώς και ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Θέμα του προγράμματος είναι η «Γνωριμία με τους “Πέρσες”». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Το Μουσείο της Ακρόπολης επικεντρώνεται στις εξής εκθεσιακές ενότητες:

  • Στην καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες (αρχαϊκή Ακρόπολη)
  • Στην προσωπικότητα του Θεμιστοκλή
  • Στους «Δύο Κόσμους», των Ελλήνων και των Περσών.
  • Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στη Σαλαμίνα. Επίσης, θα παρουσιάσει Θεατρικό Αναλόγιο στο Λατομείο της Σαλαμίνας με κείμενα των «Περσών» και του Ηροδότου.
  • Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς» στον Μαραθώνα. Επίσης, σε άλλη εκδήλωση θα παρουσιάσει το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.
  • Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιάσει το δικό του ανέβασμα των «Περσών» στη Σαλαμίνα. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει σειρά άλλων εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών, ανοιχτή συνάντηση με μέλη της ιρανικής κοινότητας και θέμα «Οι Πέρσες στην πόλη σου», ελληνο-ιρανική έκθεση γελοιογραφίας με θέμα «Acropolis-Persepolis» και εικαστική έκθεση σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.
  • Η θεατρική ομάδα Dramaticus θα παρουσιάσει την παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός» στη Σαλαμίνα, στις Θερμοπύλες, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Πρόκειται για μία σύνθεση δραματοποιημένων κειμένων των, Ηροδότου, Αισχύλου, Καβάφη και άλλων συγγραφέων.
  • Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιουργεί ένα νέο μουσικό έργο σε λιμπρέτο από τα «Ακριτικά», από την ιστορία του Ηροδότου, τα ποιήματα του Καβάφη και τα διηγήματα του Άγγελου Βλάχου.
  • Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί πολεμικοί χοροί και μοιρολόγια.
  • Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει επίσης ανοιχτή πρόσκληση στους εποπτευόμενους φορείς του για συνεργασίες με νέους καλλιτέχνες, με θέμα «Ίτε: 11 χρόνια που διαμόρφωσαν την Ιστορία. Από τον παιάνα στη Σαλαμίνα».

Τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος όσο και η κυρία Μενδώνη σημείωσαν ότι από τις εκδηλώσεις αυτές δεν θα προκύψει επιπλέον κόστος για τον προύπολογισμό του κράτους ενώ τις δράσεις που ανακοίνωσε η κ.Βαρδινογιάννη θα τις καλύψει με δικά της έξοδα.

Λίνα ΜενδώνηΤάκης ΘεοδωρικάκοςΜάχη των ΘερμοπυλώνΝαυμαχία ΣαλαμίναςΜαριάννα Βαρδινογιάννη