Ελλάδα|17.12.2019 13:11

ΑΠΘ: Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το ενδιαφέρον φοιτητών για τα μαθήματα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παραδίδει η Επώνυμη Έδρα, την οποία χρηματοδοτεί το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το περσινό ακαδημαϊκό έτος, φέτος η αύξηση των φοιτητών που επέλεξαν το συγκεκριμένο μάθημα ως επιλεγόμενο αγγίζει το 30%. Ειδικότερα, πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματα 227 άτομα, ενώ φέτος, στο πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός έφτασε τους 240. Επίσης, άλλοι περίπου 80 αναμένεται να προστεθούν στο δεύτερο εξάμηνο.

Οι περισσότεροι από τους φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα φοιτούν στα ξενόγλωσσα τμήματα του ΑΠΘ, καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ωστόσο, ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού δείχνουν και φοιτητές από το Πολυτεχνείο, την Ιατρική, τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθώς και τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

«Η παρακολούθηση των μαθημάτων της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να μάθει κάποιος δωρεάν τη ρωσική γλώσσα. Οι φοιτητές βλέπουν την αποτελεσματικότητα, γιατί μέσα σε δύο χρόνια αρκετοί κατάφεραν να πάρουν και το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, αν και ξεκίνησαν από το «μηδέν». Τα παραπάνω εξηγούν το μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών για τα μαθήματα της Επώνυμης Έδρας, η οποία στηρίζεται οικονομικά από το "Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης". Μάλιστα, δύο φοιτητές, με χορηγία του ιδρύματος, επισκέφθηκαν για έναν μήνα τη Μόσχα και παρακολούθησαν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ» σημειώνει στο ethnos.gr, η  επίκουρη καθηγήτρια της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου.

Στη συγκεκριμένη Έδρα η ρωσική γλώσσα διδάσκεται κάθε εβδομάδα και επιπρόσθετα παραδίδονται μαθήματα ρωσικού πολιτισμού και λογοτεχνίας. Τα εγχειρίδια παραδίδονται δωρεάν στους φοιτητές. «Πάντοτε με ενδιέφερε η ρωσική λογοτεχνία. Παρακολουθώντας τα μαθήματα της Έδρας εισαγόμαστε στο ρωσικό πολιτισμό και σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης», αναφέρει ο φοιτητής Γερμανικής Φιλολογίας, Σεμπάστιαν Τσιφής. «Μιλάω άλλες τρεις ξένες γλώσσες και βλέπω την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας ως μία δυνατότητα για επαγγελματική αποκατάσταση. Ίσως καταφέρω να δουλέψω στο μέλλον ως ξεναγός ή μεταφράστρια», συμπληρώνει από την πλευρά της η συμφοιτήτριά του Βασιλική Τσιρέλη.

Σχεδιάζεται summer school

Σύμφωνα με την κ. Τριανταφυλλίδου η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού σχεδιάζει να διοργανώσει summer school το ερχόμενο καλοκαίρι και για 2-3 εβδομάδες στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ, στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Σε αυτό σχεδιάζεται να κληθούν καθηγητές από τη Ρωσία, οι οποίοι θα παραδώσουν στους φοιτητές της Έδρας μαθήματα σχετικά με τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό. 

Να σημειωθεί ακόμα ότι η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ παίρνει μέρος τακτικά σε διεθνή συνέδρια, όπου παρουσιάζει το έργο της. Επίσης, διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία σχετικά με το ρωσικό πολιτισμό και σε θεατρικές παραστάσεις έργων ρωσικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, συχνά στα μαθήματα καλούνται ειδικοί στο ρωσικό πολιτισμό, οι οποίοι παραδίδουν διαλέξεις. 

Η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ βραβεύθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο για το έργο της, στο πλαίσιο του έτους Ρωσίας - Ελλάδας και κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Πανεπιστήμιό μας το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν το πρόγραμμα μαθημάτων της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Αυτό δείχνει την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και είμαστε χαρούμενοι που το Πανεπιστήμιό μας είναι πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα», τονίζει στο ethnos.gr, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.