Ελλάδα|17.12.2019 19:45

Συλλήψεις για επιθέσεις κατά της Χρυσής Αυγής - Το μοιραίο λάθος των δραστών

Newsroom

Δύο άνδρες συνέλαβε σήμερα η Αντιτρομοκρατική με τις κατηγορίες ότι χτυπούσαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς στόχους της Χρυσής Αυγής. Είναι οι ίδιοι που πριν από λίγες ημέρες είχαν εμβολίσει κατά τη διάρκεια καταδίωξης το αυτοκίνητο της Αντιτρομοκρατικής, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. 

Οι επιθέσεις τους είχαν συγκεκριμένη σφραγίδα, διαφορετική κάθε φορά, ενώ οι Αρχές εξετάζουν τώρα πιθανή συνεργασία τους και με άλλα άτομα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV με λοστάρια, πέτρες και γκαζάκια, τα μέλη της οργάνωσης στην οποία φέρεται ότι ανήκουν οι δύο συλληφθέντες, κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση το 2017 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων, επίθεση καταδρομική με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν. Πέρασαν περίπου δυόμιση χρόνια από την πρώτη επίθεση της οργάνωσης, με την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία να φτάνει στη σύλληψη δυο εκ των φερομένων δραστών, μετά και την τελευταία επίθεση που πραγματοποίησαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου στην οδό Δηλιγιάννη, στον σταθμό Λαρίσης.

Το μοιραίο λάθος των δραστών

Πρόκειται για δύο άνδρες 35 ετών, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν ήδη εντάλματα για τρομοκρατικές ενέργειες, κατοχή εκρηκτικών υλών και άλλα αδικήματα. Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει αναλάβει εδώ και καιρό της έρευνα των επιθέσεων, με τους δράστες να διαπράττουν ένα μοιραίο λάθος. Για την τελευταία τους ενέργεια, τον περασμένο Νοέμβριο χρειάστηκαν δύο βανάκια, ένα από τα οποία φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο του Open TV.

H ενοικίαση των δύο αυτοκινήτων έγινε με τα πραγματικά ονόματα των δραστών, οι οποίοι ωστόσο δεν περίμεναν ότι θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς, τους οποίους κατά τη διαφυγή τούς εμβόλισαν, για να χαθούν στη συνέχεια στα στενά των Εξαρχείων. Ήδη, η Αντιτρομοκρατική έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της όλο το υλικό που έχει συλλέξει από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, ενώ ερευνά τη σχέση ενός εκ των δραστών με τη διαχείριση ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου, χαρτογραφεί ήδη 15 άτομα που φέρονται να συμμετέχουν στην ίδια οργάνωση και έχει πληροφορίες για επισκέψεις των συλληφθέντων στην κατάληψη Κούβελου στο Μαρούσι, που εκκενώθηκε την Τρίτη.

Κάθε φορά που χτυπούσε η οργάνωση γραφεία της Χρυσής Αυγής άφηνε το στίγμα της. Μετά τη Μεσογείων, χτύπησαν τον Ιούνιο του 2017 στα γραφεία στον Ασπρόπυργο, αφιερώνοντας την επίθεση στον πακιστανικής καταγωγής Α.Λουκμάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, τον Οκτώβρη του 2017, έκαψαν το αυτοκίνητο και τη μηχανή στελέχους της Χρυσής Αυγής έξω από το σπίτι του, τον Φεβρουάριο του 2019, χτύπησαν πάλι στον Ασπρόπυργο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο όνομα ενός Αλβανού εργάτη που δολοφονήθηκε στη Λευκίμμη, ενώ τον περασμένο Μάιο, στόχος έγιναν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μενίδι, όπου χρησιμοποίησαν σκάλα για να μπορέσουν να φτάσουν στα γραφεία που ήταν υπερυψωμένα. Οι δράστες θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν.

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV

Χρυσή Αυγήαντιτρομοκρατικήαστυνομίαεπιθέσεις