Ελλάδα|18.12.2019 14:57

Αστυνομική βία: Εντονες αντιδράσεις για τα νέα περιστατικά στο Κουκάκι

Newsroom

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά και τα νέα περιστατικά αστυνομικής βίας στο Κουκάκι κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης τριών υπό κατάληψη κτιρίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι αστυνομικοί όχι μόνο εισήλθαν παράνομα σε σπίτι, αλλά συνέλαβαν με έκδηλη βιαιότητα  και μέλη μιας οικογένειας, περνώντας μάλιστα στον έναν από αυτόν ακόμα και κουκούλα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ολισθηρό κατήφορο της κυβέρνησης που «διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη». Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έγινε νωρίς το πρωί, σε τρία κτίρια στις οδούς Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλη. Καθώς στο κτίριο της οδού Ματρόζου οι Αρχές βρήκαν αντίσταση από τους καταληψίες ξεκίνησαν την ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και χημικών με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί μια καταγγελία, από ιδιοκτήτη διπλανού σπιτιού σε διπλανό κτίριο, όπου υπήρχε κατάληψη. Οι αστυνομικοί ζήτησαν άδεια για να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού του ώστε να ενισχύσουν την επιχείρηση εκκένωσης. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, όταν εκείνος αρνήθηκε και απάντησε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν έχουν εισαγγελική εντολή, οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του, έβγαλαν όπλα μπροστά στα δύο παιδιά του και τον συνέλαβαν. 

Η σύζυγος του ιδιοκτήτη που συνελήφθη, δήλωσε: «Ήρθαν τα ΜΑΤ, είπαν στον σύζυγό μου να περάσουν μέσα από το σπίτι για να μπούνε στο διπλανό, εκείνος τους είπε "έχετε χαρτί του εισαγγελέα;", "όχι, δεν έχουμε" απάντησαν, "εντάξει, αν φέρετε χαρτί του εισαγγελέα θα σας αφήσω να περάσετε", τους είπε. Έκλεισε η πόρτα. Ήμασταν στα παράθυρα και κοιτάζαμε τι γινόταν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στη δική μας ταράτσα, ανέβηκαν τα παιδιά μου και ο άντρας μου να δούνε τι γίνεται. Είδαν λοιπόν τα ΜΑΤ στην ταράτσα μας».

Εβαλαν κουκούλα σε ένα μέλος της οικογένειας

Οι αστυνομικοί όπως φαίνεται σε σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά την σύλληψη τόσο του πατέρα όσο και του γιου, στον έναν από αυτόν φόρεσαν κουκούλα.

Μάλιστα όπως καταγγέλλεται όταν ρώτησαν τις αστυνομικές δυνάμεις αν έχουν εισαγγελική εντολή, εκείνοι τους έριξαν στο πάτωμα, τους έδεσαν τα χέρια και τους έδειραν. Όταν ανέβηκε και η ίδια να δει τι γίνεται, την απείλησαν και της είπαν:

«Φύγε, κλείσου μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα», ενώ τονίζει πως είδε άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει με το γόνατό του το κεφάλι του γιου της στο πάτωμα. Η γυναίκα συμπληρώνει πως, μετά από όλα αυτά, έφτασε εισαγγελέας στο σπίτι και πραγματοποιήθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έκρυβαν καταληψίες στον χώρο.

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση

Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο.Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν «με λυμένα τα χέρια».

Το δόγμα «νόμος και τάξη» που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Κουκάκιαστυνομική βίαΣΥΡΙΖΑκαταλήψειςσυλλήψεις