Ελλάδα|18.12.2019 14:52

Μπαλάσκας: Δημόσιος χώρος η ταράτσα - Δίνει εξηγήσεις η ΕΛ.ΑΣ. για το Κουκάκι

Newsroom

Ολα έγιναν νόμιμα στην εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Ο πατέρας που συνελήφθη, προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού, μέλη της κατάληψης οι γιοι του, σύμφωνα με τον Θόδωρο Χρονόπουλο. 

Η επεισοδιακή, με χρήση χημικών, κρότου λάμψης και ρίψη αντικειμένων, επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι τα ξημερώματα της Τετάρτης, 18 Δεκεμβρίου, έφερε στο προσκήνιο τις καταγγελίες για αναίτια αστυνομική βία. Αφορμή η σύλληψη ενός πατέρα και των γιων του που μένουν σε διπλανό από υπό κατάληψη σπίτι και φωτογραφίες στα social media που, σύμφωνα με χρήστες, έδειχναν γυναίκα με κουκούλα στο κεφάλι να συλλαμβάνεται.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, θέλησε να κάνει γνωστή τη θέση της Αστυνομίας και να απαντήσει στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είπε πως όλα στην επιχείρηση εκκένωσης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι (σ.σ.: όπου συνελήφθησαν ο πατέρας και γιοι του) έγιναν νόμιμα και παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύζυγο του συλληφθέντος, οι αστυνομικοί θέλησαν να μπουν στο σπίτι της χωρίς να έχουν εισαγγελική εντολή και χωρίς αυτή ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, όπου χτύπησαν και συνέλαβαν τον άνδρα και τους γιους της.

Οι αστυνομικοί, όταν έφτασαν στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι, δέχτηκαν αρχικά από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο, επίθεση με μπογιές, πέτρες, τούβλα, χρώματα και πυροσβεστήρες είπε ο Θόδωρος Χρονόπουλος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., μετά την είσοδο των αστυνομικών στο κτίριο, τα άτομα που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο.

«Όπως αποδείχθηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., για να προσθέσει πως το τρίτο άτομο που συνελήφθη (σ.σ. προφανώς εννοεί τον σύζυγο της καταγγέλλουσας) «αποπειράθηκε να πάρει το όπλο αστυνομικού. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. «οι εικόνες στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία», σημείωσε χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα στην κατάληψη «πολύ σοβαρά».

Οι επίσημες εξηγήσεις 

Ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε από τις προσαγωγές πατέρα και γιου σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Κουκάκι, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρής Χρονόπουλος, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 15.00 παρουσίαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να δοθούν «εξηγήσεις» για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. θα απαντήσει για τη φωτογραφία που κάνει το γύρω του διαδικτύου και απεικονίζει γυναίκα να κάθεται στο έδαφος με κουκούλα στο κεφάλι, για τις καταγγελίες οικογένειας για άσκηση βίας κατά τη διάρκεια προσαγωγών αλλά και για τις έρευνες σε διπλανά κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι οι προσαγωγές έγιναν όταν διαπιστώθηκε ότι άτομα που αντιστάθηκαν στην εκκένωση του κτιρίου προσπάθησαν να διαφύγουν σε διπλανά κτίρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας που έμενε σε κτίριο δίπλα από την κατάληψη και οποίος προσήχθη στη ΓΑΔΑ, τελικά συνελήφθη. Άγνωστο παραμένει εάν θα μετατραπεί σε σύλληψη ή όχι και η προσαγωγή του γιου του.

Μπαλάσκας: Δημόσιος χώρος οι ταράτσες 

Νωρίτερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σταύρος Μπαλάσκας, με δηλώσεις του στο ethnos.gr υποστήριξε ότι: «οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Αντιθέτως, δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει σε κάποιο σπίτι χωρίς άδεια εισαγγελέα (εκτός και εάν συντελείται κακούργημα). Οπως και δεν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της οικογένειας, επειδή στην αρχή δεν είχαν άδεια εισαγγελέα και επειδή δεν γινόταν εντός του κάποιο κακούργημα». 

αστυνομίακαταλήψειςΚουκάκιεκκένωση