Ελλάδα|18.12.2019 15:30

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καμπάνες» σε κτηνοτρόφους για το ...ληξιαρχείο των μοσχαριών

Βασίλης Ιγνατιάδης

Βαριά πρόστιμα, ύψους ως και 8.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά πολλοί κτηνοτρόφοι της χώρας, επειδή καθυστέρησαν να δηλώσουν στο …ληξιαρχείο τις νέες γεννήσεις μοσχαριών. Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων αποδίδουν τις παραβάσεις στην άγνοια ορισμένων μελών τους, αλλά και στην καθυστερημένη ανταπόκριση ορισμένων υπαλλήλων και ζητούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διαγραφούν οι ποινές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της πολλαπλής συμμόρφωσης, που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ, οι νέες γεννήσεις βοοειδών πρέπει να δηλώνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), το αργότερο 27 μέρες μετά τη γέννα. Τα νέα ζώα εξοπλίζονται με ενώτια (σκουλαρίκια) που αποτελούν την ταυτότητά τους, καθώς φέρουν τον κωδικό της χώρας, της περιοχής, του παραγωγού και τον αύξοντα αριθμό τους.

© Eurokinissi

Σε διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν αναδρομικά για το 2017 και το 2018, διαπιστώθηκε πως πολλοί κτηνοτρόφοι είχαν δηλώσει ημερομηνία που υπερβαίνει την προθεσμία των 27 ημερών. Τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά απ΄ αυτούς να επιστρέψουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που έχουν ήδη εισπράξει για τα συγκεκριμένα ζώα, ενώ επιπρόσθετα τους επιβάλλει και πρόστιμα.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ θυμίζει εφορεία, έχει στεγνή αντιμετώπιση και δεν σκέφτεται λογικά. Το θέμα τυπικό και όχι ουσιαστικό. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι αν καθυστερήσουν τη δήλωση γέννας, αντίθετα έχουν να χάσουν. Αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν μια δεκάρα σε απομακρυσμένες περιοχές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα εξοντωτικά πρόστιμα», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είχε υπάρξει κάποια προειδοποίηση, όπως συνέβη με τον αντικαπνιστικό νόμο, που ενώ ήταν σε ισχύ και δεν εφαρμοζόταν, προέβλεψε μια περίοδο απλών παρατηρήσεων και προειδοποιήσεων, πριν αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα».

«Κάποιοι συνάδελφοι σε απομακρυσμένες περιοχές είχαν 10 γεννήσεις το Δεκέμβριο και άλλες 10 τον Ιανουάριο. Κατέβηκαν μια φορά στην υπηρεσία για να τις δηλώσουν μαζί και οι πρώτες ήταν εκπρόθεσμες. Δεν μπορεί να τιμωρούνται με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης.

© Eurokinissi

Με κοινή τους επιστολή οι πρόεδροι 8 κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υποστηρίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις οι γεννήσεις είδαν δηλωθεί εντός των προβλεπόμενων ορίων, αλλά οι ΔΑΟΚ τις καταχώρησαν εκπρόθεσμα λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού.
«Με την κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ο τρόπος εφαρμογής αλλά και οι αναδρομικές ποινές που βεβαίωσε ο ΟΠΕΠΕΚΕ είναι η χαριστική βολή», επισημαίνουν και ζητούν να μηδενιστούν τα πρόστιμα και να εφαρμοστεί ο κανονισμός μετά την επαρκή ενημέρωση των βοοτρόφων.

ΟΠΕΚΕΠΕκτηνοτρόφοιπρόστιμα