Ελλάδα|18.12.2019 21:37

Πώς μία διαρροή και οι κάμερες κατέστρεψαν την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση. Και η αλήθεια είναι ότι από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Τετάρτη δεν άρχισε καλά για την Αστυνομία από νωρίς το πρωί, όταν και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι.

Η αστυνομική επιχείρηση σε κατάληψη στην οδό Ματρόζου ξεκίνησε με παράδοξο τρόπο. Στο σημείο έφτασαν πρώτα τα τηλεοπτικά συνεργεία και μετά οι αστυνομικές δυνάμεις που θα έκαναν την εκκένωση. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι και κάμερες έφτασαν περίπου στις 6.00 το πρωί της Τετάρτης έξω από το κτίριο ενώ η Αστυνομία εμφανίστηκε περίπου στις 6.30.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καταληψίες να αντιληφθούν την παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων και να ξέρουν από πριν ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι τα φώτα στο κτίριο ήταν κλειστά και ξαφνικά, πριν φτάσει η Αστυνομία, άναψαν από άτομα που είδαν τις κάμερες. Μάλιστα, υπήρξαν φωνές και αναστάτωση πριν από την έλευση των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Αρχές να χάσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το οποίο είχε αξιοποιηθεί σε όλες τις προηγούμενες εκκενώσεις που έλαβαν χώρα σε -θεωρητικά τουλάχιστον- πιο «επίφοβα» σημεία, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται ότι οι δημοσιογράφοι έφτασαν πρώτοι στο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οφείλεται σε διαρροή που έγινε από αστυνομικούς σε δημοσιογράφους. Μάλιστα, η διαρροή έγινε για επιχειρήσεις που ενείχαν ρίσκο, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος, καθώς η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Σε ερώτηση του ethnos.gr προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το κατά πόσο θα αναζητηθούν ευθύνες για τη διαρροή, η απάντηση ήταν ότι «θα γίνει απολογισμός της επιχείρησης». Μία άλλη σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με τη διαρροή της επιχείρησης είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος στην ΕΛ.ΑΣ. για το κατά πόσο στο κτίριο της οδού Ματρόζου υπήρχαν και άλλα άτομα που διέφυγαν όταν είδαν τις κάμερες και κατάλαβαν ότι επίκειται εκκένωση. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο κτίριο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο αδέλφια, ένας ασκούμενος δικηγόρος και ένας φοιτητής. Όταν ο πατέρας τους, που ζει στο ακριβώς δίπλα κτίριο, βγήκε να δει τι συμβαίνει, φέρεται να αντέδρασε στις συλλήψεις των γιων του και έτσι συνελήφθη και αυτός. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα δύο αδέλφια αντέδρασαν στην είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη και ταμπουρώθηκαν στην ταράτσα.

Συνολικά στις τρεις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ., σε τρία διαφορετικά κτίρια στο Κουκάκι, συνελήφθησαν εννιά άτομα, εφτά Έλληνες, ένας Γάλλος και ένας Σουηδός. Η Αστυνομία ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

υπουργείο Προστασίας του Πολίτηαστυνομική βίααστυνομίαΚουκάκι