Ελλάδα|19.12.2019 19:48

MR-35 Manuhrin: Αυτό είναι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο Κουκάκι

Newsroom

«Όπλα» τύπου Manuhrin, τα οποία εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς, χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό συνέβη επειδή είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες ότι μια γυναίκα πυροβολήθηκε -εξ επαφής- με πλαστική σφαίρα.

Τα όπλα-συσκευές MR-35 MANURHIN -ή, αλλιώς, «όπλα γροθιά»- είναι γαλλικής κατασκευής, μη θανατηφόρα, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις Ειδικές Δυνάμεις, αφού χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το συγκεκριμένο όπλο εκτοξεύει βολίδες καουτσούκ σε μέγεθος, περίπου, μπάλας πινγκ πονγκ, με ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο. Το χτύπημα από MR-35 MANURHIN προκαλεί έντονο πόνο, αλλά όχι θάνατο. Βέβαια, σύμφωνα τους ειδικούς, μια λάθος βολή στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Στη χώρα μας, μόνο τα ΕΚΑΜ έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα «όπλα» και, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, την Τετάρτη έγινε περιορισμένη χρήση τους στην επιχείρηση για την εκκένωση των καταλήψεων.

Αυτό το «όπλο γροθιά» είχε χρησιμοποιηθεί ξανά το 2013, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η υπόθεση έφτασε στη Βουλή τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, αφού προηγήθηκε ερώτηση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Βέβαια, η πρώτη καταγγελία για τη χρήση του MR-35 έγινε στα επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα, αλλά η Αστυνομία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη χρήση του.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, στην επιχείρηση για την εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι έγινε περιορισμένη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, μόνο από άντρες των ΕΚΑΜ, αφού δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά ή κρότου λάμψης στην επίθεση την οποία δέχονταν από τους καταληψίες. Την ίδια στιγμή, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε ότι το εν λόγω «όπλο» πωλείται και στο e-bay...

ΕΚΑΜόπλοΚουκάκι