Ελλάδα|20.12.2019 16:54

Ο Tommy Lee και η PETA απαντούν στον Βορίδη για τα «ταξί ζώων» στη Σαντορίνη

Μαρία Ψαρά

Επειτα από πρωτοβουλία του ντράμερ των  Mötley Crüe, Tommy Lee, ο οποίος απέστειλε ένα έγγραφο στον Μάκη Βορίδη στις αρχές Δεκεμβρίου, σχετικά με την κακομεταχείριση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη, ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εν λόγω ζώων. Παρ' όλα αυτά τα ζώα εξακολουθούν να υπόκεινται σε εκμετάλλευση για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους διατήρησης της παράδοσης, αφού εξαναγκάζονται να μεταφέρουν τουρίστες καθημερινά – συχνά διά της βίας – ανεβοκατεβαίνοντας πάνω από 500 δύσβατα σκαλοπάτια στην παλιά πόλη των Φηρών. Ετσι, ενώνοντας τις δυνάμεις του με την οργάνωση PETA, ο Tommy Lee υπέβαλε εκ νέου επιστολή στον υπουργό, ζητώντας του να απαγορευτούν διά παντός αυτές τις πρακτικές.

«Δεν έχει νόημα, ωστόσο, να ανακοινώνουμε νέες διατάξεις από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η ήδη υφιστάμενη νομοθεσία.Έχω ακούσει από αναστατωμένους πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων ότι τα γαϊδούρια της Σαντορίνης υποβάλλονται σε βία ούτως ώστε να μεταφέρουν φορτία τουριστών κάτω από τον καυτό ήλιο – γεγονός που διαδίδεται “από στόμα σε στόμα”. Δεδομένου ότι το νησί διαθέτει ήδη ένα αξιοπρεπέστατο  τελεφερίκ, ποιος ο λόγος να συνεχίζετε να υποστηρίζετε μια τέτοια ξεπερασμένη και αποτρόπαια πρακτική» διαμηνύει ο Tommy Lee εξ ονόματος της PETA.

Στην επιστολή του, ο μουσικός υποστηρίζει την καταπολέμηση του ειδωλισμού –μια ανθρώπινη-εξτρεμιστική κοσμοθεωρία που θεωρεί όλους τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς ως εμπορεύματα–, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τα δικαιώματα των άλλων ζώων.

Δηλώνει επίσης ότι πρέπει να σεβόμαστε τις ανάγκες όλων των έμβιων όντων – ή σε κάθε περίπτωση απλά να τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Επισημαίνει επίσης ότι, λόγω της τηλεοπτικής έκθεσης μέσω βίντεο, οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν πλέον για τα δεινά των ζώων της Σαντορίνης και χιλιάδες τουρίστες έχουν εκφράσει ήδη την αποδοκιμασία τους.

Το γεγονός ότι πολλά από τα γαϊδούρια και τα άλλα ιπποειδή υποβάλλονται σε βία με τη χρήση βίτσας και υποφέρουν υπό το βάρος των φορτίων που κουβαλούν – και σκοντάφτουν στα ολισθηρά σκαλοπάτια (τα οποία επίσης αποτελούν κίνδυνο για τους πεζούς) αποτελούν πηγή αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο. Το βίντεο αποδεικνύει ότι τα ζώα στερούνται επίς τροφής και νερού, ενώ παράλληλα εργάζονται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Οι εικόνες αυτές, είπε ο Lee στην πρώτη του επιστολή, τον στοιχειώνουν μέχρι και σήμερα.

Σε αυτήν τη δεύτερη επιστολή, η PETA και ο Tommy Lee ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια και, εντέλει, να τερματίσει τη μακρά παράδοση σκληρότητας στην οποία υπόκεινται αυτά τα ζώα, στέλνοντας ένα μήνυμα στους παραθεριστές και τους φιλόζωους ότι η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται και σκοπεύει να απεμπολήσει αυτήν την καταχρηστική πρακτική.

Το σύνθημα της PETA σε τμήματα είναι: Ο ρόλος των ζώων δεν είναι, να μας διασκεδάζουν ή να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο. Η οργάνωση αντιτίθεται στον σπισισμό: μια ιδεολογία που κατατάσσει τους ανθρώπους ως ανώτερα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα. 
Μπορείτε να βρείτε την απάντηση του Tommy Lee στον κ. Μάκη Βορίδη, υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εδώ.

Tommy LeePETA