Ελλάδα|20.12.2019 19:16

Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα «εξοπλίζεται» το υπουργείο Περιβάλλοντος

Μαρία Λιλιοπούλου

Με τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τους φορτιστές τους προς υπηρεσιακή χρήση των υπαλλήλων του υπουργείου, δεκατέσσερα ηλεκτρικά  ποδήλατα, κάδους ανακύκλωσης για όλα τα ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο) αλλά και άμεση απόσυρση όλων των πλαστικών μιας χρήσης δίνει από σήμερα το …πράσινο παράδειγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα, αλλά πρέπει να δείχνουμε καθημερινά αποδείξεις για το ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Άρα, ξεκινάμε από εμάς τους ίδιους» επεσήμανε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τα αυτοκίνητα και τα ποδήλατα στην είσοδο του υπουργείου λίγο νωρίτερα.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις νέες πράσινες δράσεις του υπουργείου συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά, τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση και τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Ερωτηθείς για την παροχή οικονομικών κινήτρων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ο υπουργός επανέλαβε ότι σε μερικούς μήνες θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο: «Υπάρχει μια διυπουργική επιτροπή -υπουργείο Μεταφορών, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Περιβάλλοντος- που μαζί με ειδικούς και τους φορείς της αγοράς μελετάει ένα πλαίσιο συνολικά για τη διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι σε μερικούς μήνες θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο. Εν τω μεταξύ, έχουν υιοθετηθεί κάποια κίνητρα και στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορούν, βασικά, τις εταιρείες έτσι ώστε αυτές να δίνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους υπαλλήλους τους, πράγμα που διευκολύνει και την ίδια την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Επίσης  με το νομοσχέδιο του υπουργείου μας απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη λειτουργία των φορτιστών ηλεκτροκίνησης».  

Τα τρία ηλεκτροκίνητα ΙΧ, τα οποία προμηθεύτηκε το υπουργείο είναι ένα BMW, μοντέλο i3, ένα NISSAN LEAF και ένα Volkswagen e-Golf. Η αυτονομία τους είναι περίπου 260 χλμ., ενώ οι τρεις εσωτερικοί φορτιστές και ο ένας εξωτερικός φορτιστής στην είσοδο του υπουργείου μπορούν να φορτίσουν πλήρως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 4 ώρες.

«Έξυπνα» ποδήλατα

Αναφορικά με τα ποδήλατα, το υπουργείο θέτει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό σύστημα 14 «έξυπνων» ηλεκτρικών ποδηλάτων  με GPS/GPRS, μοιρασμένα στα δύο κτίρια του υπουργείου (στις οδούς Μεσογείων 119 και Αμαλιάδος 17) και μέσω μιας εφαρμογής για smartphones με την ονομασία YPENeBikeShare, ο εργαζόμενος μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα και με μηδενικούς ρύπους. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα από τις 8:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. στην είσοδο των κτιρίων.

Σε όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, χορηγείται κωδικός, κατόπιν αίτησης για να εγκαταστήσουν την σχετική εφαρμογή στο έξυπνο κινητό τους. Η διαδικασία παραλαβής και επιστροφής ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι πολύ απλή. Οι χρήστες του συστήματος κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή YPENeBikeShare και μόλις ανοίξουν την εφαρμογή στο τηλέφωνό τους, είναι έτοιμοι να παραλάβουν ένα ποδήλατο.

ηλεκτρικά αυτοκίνητα