Ελλάδα|20.12.2019 15:51

Στη Βουλή η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για το Big Brother στο μετρό

Newsroom

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή σχετικά με την αποκάλυψη του «Έθνους της Κυριακής» για τον μη εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του μετρό, ο οποίος παρακολουθούσε το υλικό καταγραφής των καμερών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Στην ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό περιστατικό, το οποίο δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει», ενώ σημείωσε ότι άμεσα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη λειτουργία του μετρό.

Στην ερώτησή του, ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι «Χωρίς εξουσιοδότηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, ο υπεύθυνος ασφαλείας του Μετρό κατέγραφε για 6 μήνες κάθε κίνηση εργαζομένων και πολιτών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η καταγραφή χρησιμοποιήθηκε για εκβιασμούς, απειλές ακόμη και υποβιβασμό από θέσεις που κατείχαν. Το υλικό αγνοείται και είναι άγνωστο αν δικαστές και συμπολίτες μας σε ευαίσθητες θέσεις εκβιάστηκαν με βάση τα προσωπικά δεδομένα που παράνομα καταγράφηκαν, ούτε ποιο ήταν το αποτέλεσμα του εκβιασμού. Τα αποτελέσματα της καταγραφής φαίνεται να  έφταναν συχνά στα αυτιά της διοίκησης και να οδηγούσαν σε «αξιολόγηση» εργαζομένων. Και όμως η διοίκηση έχει μείνει στο αλώβητο, προφανώς λόγω πολιτικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αποσπάσθηκε πρόσφατα σε πολιτικό γραφείο της ΝΔ». 

Στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, σημειώνει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές θέτουν το εύλογο ερώτημα πόσο διάτρητο είναι το σύστημα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στη ΣΤΑΣΥ». Ο κ. Αρσένης ρωτά τον υπουργό τι μέτρα δεσμεύεται να λάβει ώστε να διερευνηθούν σε βάθος αυτά τα περιστατικά και να σταματήσουν τα φαινόμενα παρακολούθησης εργαζομένων και επιβατών του μετρό.

μετρόΒουλήBig Brotherπροσωπικά δεδομένα