Ελλάδα|21.12.2019 07:26

Κτηματολόγιο: Τέλος το Γαλάτσι για δηλώσεις - Πού δίνεται παράταση

Μαρία Λιλιοπούλου

Γαλάτσι τέλος για τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, καθώς ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των αναδόχων έχει αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου γραφείου κτηματογράφησης της χώρας, το οποίο είχε στηθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα, όπως είχε ήδη γράψει το ethnos.gr.

Το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης έριξε αυλαία ύστερα από περίπου εννέα μήνες λειτουργίας, καθώς ύστερα από σειρά αναβολών, είχε ανοίξει για τους πολίτες λίγο πριν τα μέσα του περασμένου Μαρτίου με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι κατοικούν στην Αττική αλλά έχουν ιδιοκτησίες σε άλλες περιοχές της χώρας. Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται με δύο τρόπους:

  • Να απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης των περιοχών, στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητά τους και να υποβάλουν εκεί τις δηλώσεις τους.
  • Να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που λειτουργεί στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr

Η αποχώρηση των αναδόχων από το Γαλάτσι, το οποίο εξυπηρετούσε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είχε ήδη προαναγγελθεί από τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου καθώς έληγαν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες των επίσημων παρατάσεων για την κτηματογράφηση διάφορων περιοχών της Ελλάδας.

Στην τελική ευθεία

Βάσει των στοιχείων του φορέα, η κτηματογράφηση της χώρας φαίνεται ότι έχει εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία, καθώς έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων για το 93% της επικράτειας. Στη συνέχεια θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε ο συμβατικός στόχος του 55% των δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπρόθεσμων, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την υψηλή ανταπόκριση των πολιτών στην υποχρέωση δήλωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας τους εντός των προθεσμιών. Συγκεκριμένα, τα δηλωθέντα δικαιώματα έφτασαν τις 855.000, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων δικαιωμάτων ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι και μετά τη λήξη των παρατάσεων, οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς την υποβολή προστίμων, καθώς τα τελευταία δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και θα είναι κλιμακωτά ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής δήλωσης.

Παράταση έως τις 2 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ έως τις 2 Ιανουαρίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων για τις περιοχές της Λήμνου και της Λέσβου ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος

κτηματολόγιο 2019