Ελλάδα|26.12.2019 21:54

Καιρός - Ζηνοβία: Παγετός και χιόνια στην Αττική, πρόβλεψη ως την Πρωτοχρονιά (vids)

Newsroom

Τα πρώτα χιόνια ήδη έπεσαν στην Πάρνηθα, στην εκπνοή του 2019, κάνοντας ένα μοναδικό «δώρο» σε όσους δεν εργάζονταν σήμερα, Πέμπτη 26/12, και μπόρεσαν να ανέβουν στον ορεινό όγκο για να απολαύσουν το χιόνι. Μάλιστα, το μεσημέρι δημιουργήθηκε και μποτιλιάρισμα στον δρόμο που οδηγεί στο βουνό, από τους εκατοντάδες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή. 

Το καταφύγιο Μπάφι έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ η πρόσβαση προς το καζίνο γίνεται με αλυσίδες, καθώς από το Σανατόριο και πάνω, το έχει στρώσει για τα καλά.  Η κακοκαιρία δημιούργησε ωστόσο και προβλήματα, καθώς στη Λήμνο οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν τον Ρωμέικο Γιαλό, ενώ και στο λιμάνι της Μύρινας προστατευτικό τοιχίο της παραλίας υποχώρησε και απέκλεισε την πρόσβαση. 

Ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, αυτό είναι το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, καθώς έρχεται το επόμενο διήμερο ένα νέο, ακόμα πιο σφοδρό, η λεγόμενη «Ζηνοβία». Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει περαιτέρω από το βράδυ του Σαββάτου 28/12 και κυρίως Κυριακή και Δευτέρα, ενώ θα σημειωθούν και πυκνές χιονοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο. 

Αναλυτικότερα, Κυριακή 29/12 και Δευτέρα 30/12 το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τα Βαλκάνια αναμένεται να σαρώσει όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, τον ισχυρό παγετό και τους θυελλώδεις βοριάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα, αναμένεται χιόνι ακόμη και στην Αττική και μάλιστα σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ, γεγονός που σημαίνει ότι θα δοθεί απαγορευτικό στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και άρα όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Την ίδια ώρα, το κρύο θα είναι τσουχτερό. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα ενδέχεται να πέσει ακόμη και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου. 

Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του καιρού από το OPEN TV:

χιόνιακακοκαιρίακαιρόςΖηνοβία