Ελλάδα|27.12.2019 18:34

Σκηνές Φαρ Ουέστ στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Newsroom

Πυροβολισμοί, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος, έπεσαν σε καταδίωξη από την Aστυνομία ατόμων που προχωρούσαν συστηματικά σε ζωοκλοπές σε παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δύο Αλβανοί. Πρόκειται για έναν 46χρονο και έναν 16χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, αντίστασης, απλής σωματικής βλάβης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα τρεις αλλοδαποί - μέλη της οργάνωσης.

Το τελευταίο τετράμηνο διαπιστώθηκε έξαρση κλοπών βοοειδών από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν ειδικές επιχειρησιακές ομάδες αστυνομικών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αστυνομικοί εντόπισαν ομάδα πέντε ατόμων που κινούνταν πεζή συνοδεύοντας δύο μουλάρια και επιχείρησαν να τους ελέγξουν. Κατά τη διάρκεια αυτού ο 46χρονος και ο 16χρονος ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι δράστες πυροβόλησαν στον αέρα και τράπηκαν σε φυγή σε δασώδη περιοχή προς το αλβανικό έδαφος. Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικές-εκφοβιστικές βολές.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης ο 46χρονος αντιστάθηκε σθεναρά, τραυματίζοντας ελαφρά αστυνομικό. Οπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο στο σημείο, τα δύο μουλάρια ήταν φορτωμένα με τέσσερα σφαγμένα βοοειδή, τα οποία οι δράστες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από στάβλο στον Αγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον κατά το τελευταίο τετράμηνο, με σκοπό τις ζωοκλοπές από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας. 

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισέρχονταν παράνομα στη χώρα μας μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και αφαιρούσαν βοοειδή από στάβλους ή υπαίθριους χώρους. Στη συνέχεια, τα μετέφεραν, ζωντανά ή θανατωμένα, με μουλάρια στην Αλβανία προς πώληση. Κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα με δύο φυσίγγια, την οποία κατείχε ο 46χρονος, τσεκούρι, μαχαίρι, τα δύο μουλάρια και ποσότητα κρέατος. 

Θεσπρωτίαζωοκλοπές