Ελλάδα|27.12.2019 15:52

Φυλακές Δομοκού: Κοιμούνται στο πάτωμα οι κρατούμενοι - Αθλιες οι συνθήκες

Newsroom

Σε απαράδεκτες συνθήκες ζουν οι κρατούμενοι αλλά και εργάζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές Δομοκού, καθώς, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του lamiareport.gr, υπάρχουν κρατούμενοι που κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις μετά από εκείνες του περασμένου Ιουνίου. 

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε ένα ήδη αποδεκατισμένο φυλακτικό προσωπικό, γίνονται τους τελευταίους μήνες συνεχείς μετακινήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν λειτουργεί ο γενικός συναγερμός, ενώ δεν δουλεύουν τα καταγραφικά των καμερών. «Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, με μεγάλο ενδεχόμενο το "κλουβί από τσιμέντο" να εκραγεί και τότε κάποιοι θα καταλάβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά θα είναι αργά» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων: 

«Αυτή τη στιγμή, στο κατάστημα μας αριθμούμε 623 κρατουμένους, με περισσότερους από 50 να κοιμούνται στο πάτωμα σε ένα κελί 3Χ3. Η χωρητικότητα του καταστήματος είναι για 600 κρατούμενους, αλλά, λόγω διαφόρων συνθηκών, καθίσταται  αδύνατη η τέλεια ταξινόμησή τους. Συνθήκες όπως διαφορετικές εθνικότητες, διαφορές μεταξύ τους, άτομα στα οποία χορηγούνται ψυχιατρικά φάρμακα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, για λόγους ασφαλείας του καταστήματος.

Παραμονή Χριστουγέννων δημιουργήθηκε σοβαρότατο πρόβλημα στο κατάστημα με ένταση των κρατουμένων λόγω έλλειψης στρωμάτων. Αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο Ίδρυμα του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας με σκοπό τη δωρεά 4 στρωμάτων! Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι στις 30-12-2019 ημέρα Δευτέρα θα μεταχθούν στο κατάστημά μας 20 επιπλέον κρατούμενοι.

Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουμε κτιριακά αλλά και υπηρεσιακά, καθώς έχουμε διαρκή μείωση υπαλληλικού προσωπικού μέσω μεταθέσεων και μετατάξεων! Στα παραπάνω προβλήματα έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα όποιες αναφορές να γίνονται αδίκως.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

  1. Την άμεση αποσυμφόρηση του καταστήματος
  2. Την διακοπή των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων χωρίς αντικατάσταση
  3. Την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων, για τα οποία έχουν γίνει πολλαπλές αναφορές.

Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις, οι οποίες αρχικά θα αφορούν διακοπή των επισκεπτηρίων συγγενών των κρατουμένων και διακοπή των επισκεπτηρίων για συνηγόρους. 

ΕΝΩΣΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΟΜΟΚΟΥ».

Πηγή: lamiareport.gr

κρατούμενοιφυλακές Δομοκού