Ελλάδα|27.12.2019 19:17

Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη: Βαλκάνιοι, Τούρκοι και… Χανουκά έφεραν sold out σε ξενοδοχεία

Τίμος Φακαλής

Σε…. ρυθμούς βαλκανικούς αλλά και… χανουκά  (Γιορτή των Φώτων, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 του εβραϊκού μήνα Κισλέβ και διαρκεί οκτώ ημέρες) «χορεύει» εδώ και λίγες μέρες η Θεσσαλονίκη, με τα ξενοδοχεία για την Πρωτοχρονιά να είναι σχεδόν sold out.

Η «νύμφη του Θερμαϊκού» έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια τόσο χάρη στις πολλές επιλογές που προσφέρει στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης όσο και χάρη στο καλό φαγητό, της αγοράς, του καλού καιρού, αλλά και της ζεστής και γιορτινής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί, ικανοποιώντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. «Κλεισμένα» είναι την ίδια ώρα τα περισσότερα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα οποία μπήκαν και αυτά στον... χορό των γιορτών μέσω της πλατφόρμας Airbhb.

Μιλώντας στο ethnos.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, τόνισε ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης εν όψει της Πρωτοχρονιάς υπολογίζεται στο 85%, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά πληρότητας όπως και πέρυσι. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς και δεν είναι ακριβή. Οι τιμές στις γιορτές είναι όπως τις καθημερινές μέρες και κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 70 και 90 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.

Δέλεαρ για τους Βαλκάνιους τουρίστες αποτελούν οι πολλές και φθηνές επιλογές καταλυμάτων που προσφέρει η πόλη, αλλά και τα υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας την εορταστική περίοδο. Ενδεικτικό του εορταστικού κλίματος που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι και το γεγονός ότι αρκετά ξενοδοχεία έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες Εβραίων τουριστών οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν στη Θεσσαλονίκη το Χανουκά που φέτος συμπίπτει με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσφέροντας γεύματα Κόσερ, αλλά και στολίζοντας τις εισόδους τους με την εννιάφωτη λυχνία (ανάβοντας κάθε μέρα και από ένα κερί). Η αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη μόνο τυχαία δεν είναι, δεδομένου και του διψήφιου αριθμού νέων μπουτίκ ξενοδοχείων που άνοιξαν στην πόλη την τελευταία τριετία.

Και φέτος αυξημένη θα είναι η κίνηση των Τούρκων τουριστών οι οποίοι θα επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη για να αλλάξουν χρόνο και να κάνουν ποδαρικό το 2020. «Τους μαγνητίζει η έντονη διασκέδαση της πόλης αλλά και το φτηνό αλκοόλ. Οι περισσότεροι έχουν ήδη κλείσει τραπέζι με ζωντανή μουσική ενώ σταθερή αξία παραμένει γι αυτούς το σπίτι του Κεμάλ το οποίο και επισκέπτονται πάντα» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου αλλά και νέος σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα τουρισμού Στέφανος Χατζημανώλης. Στα συν της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι και ο φετινός στολισμός με το δήμο Θεσσαλονίκης να κάνει προσπάθεια να τονώσει τον γιορτινό διάκοσμο και να δώσει έναν πιο ανανεωμένο τόνο. 

Μειωμένη, ωστόσο, πληρότητα εμφάνισαν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για τις γιορτές των Χριστουγέννων με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 65% καταγράφοντας κάμψη εξαιτίας  της μείωσης των Βαλκάνιων που επέλεξαν να έρθουν για τα Χριστούγεννα στην πόλη. «Οπως δείχνουν, όμως,  τα στοιχεία το κενό που αφήνουν οι Βαλκάνιοι δεν μπορούν να καλύψουν οι Έλληνες οι οποίοι δείχνουν μια αδυναμία» είπε στο ethnos.gr ο Μανδρίνος, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη, παρόλο που είναι πιο φωτισμένη φέτος και το αίσθημα ασφάλειας έχει βελτιωθεί αισθητά, δεν μπορεί να το εισπράξει ακόμη αυτό σε διανυκτερεύσεις.

Διορθωτικές κινήσεις Ζέρβα στον τουρισμό-Τι ανακοινώνει το νέο έτος

Ένα στέλεχος του τουρισμού που έχει διαγράψει την δικιά του διαδρομή στα τουριστικά πράγματα της πόλης, ο Στέφανος Χατζημανώλης εντάχθηκε εδώ και λίγες μέρες στο επιτελείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Θεσσαλονίκη. Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την απόφαση του κ. Ζέρβα να καταργήσει την αντιδημαρχία Τουρισμού, ορίζοντας μόνο εντεταλμένο σύμβουλο.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των νέων κινήσεων που θα ανακοινωθούν από τη διοίκηση Ζέρβα το νέο έτος είναι η απόφαση επανεργοποίησης της αγοράς της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Παράλληλα από 1η Απριλίου μπαίνει νέο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βαρκελώνη ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διευθέτηση των στάσεων των τουριστικών λεωφορείων 


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το ποσοστό πληρότητας κλινών στα ξενοδοχεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης βρισκόταν σε συνεχή αύξηση την οχταετία 2010 - 2018. Από 139 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούσαν το 2014 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης με 7.683 κλίνες, φτάσαμε στα 143 ξενοδοχεία με δυναμικότητα 8.007 το 2018. Επίσης, την τετραετία 2014 - 2018 ξεκίνησαν να λειτουργούν 114 νέα καταλύματα, που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ξενοδοχείων, που προσέθεσαν 878 δωμάτια (+28%), αθροίζοντας συνολικά 4.137 δωμάτια.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ

AirbnbΧριστούγενναΠρωτοχρονιάξενοδοχείο