Ελλάδα|31.12.2019 12:11

Ο απολογισμός της Ζηνοβίας: Ενας νεκρός και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι (vids)

Newsroom

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της «Ζηνοβίας» η οποία εκτός από εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, άφησε πίσω της και έναν νεκρό στη Βοιωτία, καθώς τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον, λόγω του χιονιού, να φτάσουν στο σημείο. Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχίσει να σφυροκοπά την χώρα όλο το βράδυ με τα συνεργεία να δίνουν «αγώνα» με τα χιόνια προκειμένου να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τα δυο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στη Μαλακάσα άνοιξαν λίγο μετά τις 20:00, ενώ έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. 

Στην περιοχή έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Το ethnos.gr στους εγκλωβισμένους της Μαλακάσας

Ο απεσταλμένος του ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος το βράδυ της Δευτέρας κατέγραψε εικόνες από το σημείο της Αθηνών-Λαμίας όπου χιλιάδες οδηγοί είχαν κολλήσει δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων. Οι Αρχές από το σημείο τόνισαν ότι ίσως οι οδηγοί να βρίσκονταν κολλημένοι για περισσότερες ώρες εάν δεν ξεκινούσε η βροχή που έλιωσε τα χιόνια στους δρόμους.

Όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδιναν μάχη για να κρατηθούν ανοικτά τα δυο ρεύματα της Εθνικής Οδού στο ύψος των διοδίων Αφιδνών .

T
T
T

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία 

Το πρώτο θύμα από τη «Ζηνοβία» καταγράφεται πλέον στις Πλαταιές της Βοιωτίας και πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ο οποίος πέθανε από αναθυμιάσεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο 94χρονος μαζί με τον 64χρονο γιο του είχαν τοποθετήσει μία γεννήτρια για παραγωγή ρεύματος για να ζεσταίνονται και να έχουν και φωτισμό μιας και το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας. Τα καυσαέρια όμως από τη γεννήτρια πήγαιναν μέσα στο σπίτι και στο χώρο όπου βρίσκονταν οι δυο άνδρες με συνέπεια να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Το βράδυ ο εγγονός του 94χρονου όταν πήγε στο σπίτι βρήκε και τους δυο αναίσθητους και ειδοποίησε τις αρχές, ζητώντας βοήθεια.

Αμέσως σήμανε συναγερμός για να ανοίξουν διαβάσεις για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί τα σωστικά συνεργεία. Λίγο αργότερα ασθενοφόρο παρέλαβε τον πατέρα ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του ενώ ο 94χρονος καταγράφεται ως το πρώτο θύμα της «Ζηνοβία».

«Ξεκίνησαν 4 μηχανήματα για να δημιουργήσουν πρόσβαση και μπόρεσαν να φτάσουν μόνο τα δύο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Καρακάντζας αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά που βρέθηκε εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα «ο ηλικιωμένος ήταν αυτός που εξέπνευσε από τις αναθυμιάσεις ενώ ο γιος του μεταφέρθηκε εκτός κινδύνου με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Θήβας αφού η παρέμβαση όλων απέτρεψε τα χειρότερα».

Nταλίκες δίπλωσαν στη Μαλακάσα

Παρά το απαγορευτικό που υπήρχε για φορτηγά, κάποια από αυτά βρέθηκαν να κινούνται χωρίς αλυσίδες στην εθνική οδό και κάπου εκεί στη Μαλακάσα χάθηκε το παιχνίδι, αφού δίπλωσαν και χρειάστηκε πολύωρη και δύσκολη επιχείρηση για να τα βγάλουν στην άκρη του δρόμου με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. 

Εγκλωβισμένοι για 3μιση ώρες

Για τουλάχιστον 3μιση ώρες ήταν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος των διοδίων Αφιδνών (και στα δυο ρεύματα) σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων. Παράλληλα χάος από την σφοδρή χιονόπτωση είχε δημιουργηθεί στο ύψος της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές με αυτοκίνητα να είναι κολλημένα μέσα στο χιόνι και τους οδηγούς να μην μπορούν κρύψουν τον εκνευρισμό  τους για την ταλαιπωρία που ζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι ταξίδευαν προς Λαμία πλέον κάνουν αναστροφή προς Αθήνα.

Το ethnos.gr σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Χαρδαλιά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανέφερε, «αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στον απεγκλωβισμό των οχημάτων που βρίσκονται στο ρεύμα Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή». 

Όπως καταγράφει η κάμερα του OPEN TV από τις Αφίδνες, ακόμα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα οποία έσπευσαν για να βοήθεια εγκλωβίστηκαν στις ουρές. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και στους οδηγούς που υποστηρίζουν ότι ειδοποιήθηκαν αργά. Όπως αναφέρουν  δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση ότι κλείνει η εθνική οδός με αποτέλεσμα τις εικόνες που όλοι είδαμε με τις ουρές χιλιομέτρων.

Δεκάδες λεωφορεία και φορτηγά από νωρίς το απόγευμα σταμάτησαν να πραγματοποιούν διέλευση από τα διόδια των Αφιδνών και για τα υπόλοιπα Ι.Χ γινόταν η διέλευση μόνο από μια λωρίδα. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί οδηγοί να περάσουν το σημείο -αφού δεν υπήρξε ενημέρωση- και στη συνέχεια να εγκλωβιστούν ακόμα και μετά τα διόδια που σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN TV ήταν 60-100 αυτοκίνητα. Σημειώνεται επίσης ότι στη Μαλακάσα εγκλωβίστηκαν άλλα 60 αυτοκίνητα και τα οποία δεν μπορούσαν να γυρίσουν ούτε προς Αθήνα ούτε προς Λαμία αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες και οι δρόμοι είχαν γεμίσει με χιόνι.

Οργή των οδηγών: «Παιδιά έκλαιγαν, ήταν τραγική η κατάσταση»

Κομμένη στα δύο ήταν για τουλάχιστον τρεις  η χώρα, λόγω της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» που έφερε σφοδρές χιονοπτώσεις.

Ο κ. Ευάγγελος Ζιαζιάς είναι ένας από τους εγκλωβισμένους οδηγους στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς την Αθήνα. Ο ίδιος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και σχολίασε πως η κατάσταση είναι τραγική. «Βρισκόμαστε στον κεντρικότερο δρόμο της χώρας μας, 40 χλμ. από την προωτεύουσα της χώρας μας και είμαστε εγκαταλελλειμμένοι εδώ και 4,5 ώρες μέσα στο χιόνι, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία προσπάθεια από ότι έχουμε αντιληφθεί όλοι όσοι είμαστε εγκλωβισμένοι, να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε και να φύγουμε», αναφέρει.

«Εγώ απεγκλωβίστηκα από τον κομβο προς Ωροπό και έρχομαι σιγα σιγα προς την Αθήνα αλλά στο ρεύμα της ανόδου γίνεται ένας χαμός. Ο απεγκλωβισμός μου έγινε περίπου μετά από πέντε ώρες. Είμαστε τέσσερις λωρίδες ο ένας δίπλα στον άλλο, φανταστείτε πόσα αυτοκίνητα. Με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που μετά από μερικές ώρες άρχισαν να κλαίνε και να δυσανασχετούν. Είναι τραγική η κατάσταση, δεν θέλω να υπερβάλλω. Οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τόσο σοβαρό θέμα, στην πρώτη κακοκαιρία που έγινε στον τόπο μας φάνηκαν να είναι τόσο ανίκανοι να μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Λυπάμαι πάρα πολύ», σχολιάζει απογοητευμένος ο κ. Ζιαζιάς.

Καταγγέλλει ότι δεν ήρθε κανείς υπεύθυνος και δεν είχε καμία ενημέρωση, παρά μόνο ρωτούσε ο ένας οδηγός τον άλλο. «Εν όψει του 2020 μια ευρωπαική χώρα, η πατρίδα μου, να αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση σε ένα πολύ απλό πρόβλημα, που απλώς ήθελε κοινή λογική και προγραμματισμό, τίποτα παραπάνω».

Η κ. Ειρήνη Χατζησταυροπούλου ήταν εγκλωβισμένη για πάνω από 3 ώρες και όπως ανέφερε «είναι κρίμα από τον Θεό αυτή η ταλαιπωρία. Είδαμε αυτοκίνητα που έμειναν στον δρόμο για δύο πόντους χιόνι. Δεν υπήρχε λόγος να βάλουν αλυσίδα από Χαλκίδα και μετά, το χιόνι δεν ήταν πάνω από πέντε πόντους. Δεν είχαμε καμία ειδοποίηση, προσπαθούσαμε να μιλήσουμε με την τροχαία Καπανδριτίου και ήταν συνέχεια κατειλημμένο. Σε λιγότερο από 500 μέτρα αφότου βγήκαμε στην εθνική οδό σταματήσαμε  Κάποια αυτοκίνητα έμειναν είτε από ηλεκτρολογικά προβλήματα είτε ή από βενζίνη, γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να προβλέψεις ότι θα μείνεις τέσσερις ώρες στην εθνική οδό. Αυτούς τους ανθρώπους ποιος θα τους βοηθήσει;», ανέφερε μιλώντας στο Open TV.

κακοκαιρίαεθνική οδός Αθηνών-ΛαμίαςΖηνοβίανεκρόςοδηγοί