Ελλάδα|03.12.2018 13:06

«Πνίγουν» τα σκουπίδια τη Θεσσαλονίκη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ορατός είναι ο κίνδυνος να «πνιγεί» στα σκουπίδια ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αφού για τρίτη συνεχόμενη μέρα την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ την ίδια μέρα θα λάβουν απόφαση για το ενδεχόμενο συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλος, υποστηρίζοντας ότι κι αν ακόμα οι κινητοποιήσεις δε θα είναι συνεχόμενες, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι εργαζόμενοι τις Κυριακές θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, μέχρι να ικανοποιηθούν αιτήματά τους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μόνο από ευαίσθητα  σημεία τα πόλης, όπως νοσοκομεία, σχολεία κτλ. Κατά τον κ. Ξανθόπουλο, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, γιλέκα κτλ.), με αποτέλεσμα κάποιοι να αγοράζουν μόνοι τους τα απαραίτητα εξαρτήματα και για το ότι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάιο νυχτερινές και εξαιρέσιμες αμοιβές. Επίσης, κάνουν λόγο για περίπου 400 κενά στην υπηρεσία καθαριότητας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν δύο με τρεις Κυριακές κάθε μήνα, χωρίς να τις πληρώνονται.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συμβολική κατάληψη του γραφείου του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα το πρωί της Δευτέρας. «Από τη διοίκηση δεν υπήρχε κανείς να μας δεχθεί και αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στη διευθύντρια του διοικητικού προσωπικού. Αντιληφθήκαμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν τουλάχιστον άμεσα τα αιτήματά μας κι έτσι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα συνεχίσουν και αύριο Τρίτη την αποχή που ξεκίνησε από την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Την Τρίτη θα λάβουμε απόφαση για περαιτέρω συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», είπε στο ethnos.gr ο κ. Ξανθόπουλος. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, όταν πραγματοποίησαν 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Θεσσαλονίκη