Ελλάδα|04.01.2020 18:50

Ηφαιστίων: Τα μέτρα στις εθνικές οδούς - Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

Newsroom

Καιρός - Ηφαιστίων: Μπορεί η «Ζηνοβία» να έφυγε έχοντας αφήσει πίσω της πολλά προβλήματα, αλλά ο «Ηφαιστίων» βρίσκεται προ των πυλών με άγριες διαθέσεις, με τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας να  είναι οι βροχές, οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, το έντονο ψύχος και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι

Γι' αυτό και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αποφευχθούν τα ευτράπελα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, η οποία σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, έχει λάβει μία σειρά μέτρων.

Το κάλεσμα σε 66 δημάρχους

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης με επιστολή του, καλεί τους 66 δημάρχους της Αττικής να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά εφόσον χρειαστεί. Δηλαδή, να είναι σε ετοιμότητα μηχανήματα και προσωπικό για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους. Να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, να λειτουργούν θερμαινόμενους χώρους και να έχουν σε ετοιμότητα τα τμήματα πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικές ομάδες, ώστε να συνδράμουν εάν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια «εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων».

Κοινοπραξία Νέα Οδός: Ποια οχήματα δεν περνούν

Την ίδια ώρα η Κοινοπραξία Νέα Οδός, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας από την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, και ώρα 6:00 έως τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου και ώρα 24:00, τίθεται σε ισχύ πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, εξαιτίας των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η διακοπή αφορά το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ καθώς και τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού. Η Κοινοπραξια παρακαλεί όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.

Η Νέα Οδός, υπογραμμίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Κεντρική Οδός, για τα φορτηγά άνω του 1,5 τόνου για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, καθώς και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 που βρίσκεται σε λειτουργία από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα.

Ολυμπία Οδός: Τι να προσέξουν οι οδηγοί

Επίσης, παρόμοιο απαγορευτικό έχει εκδώσει η Τροχαία και για την Ολυμπία Οδό ( Ελευσίνα- Πάτρα) αλλά για τους Αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου (Λαμία - Κατερίνη). Η Ολυμπία Οδός δίνει στους οδηγούς τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν:

Πριν από το ταξίδι

  • Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
  • Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
  • Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
  • Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Οδηγώντας στο χιόνι

  • Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
  • Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
  • Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
  • Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
  • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Τοποθέτηση αλυσίδων

  • Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:
  • Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.
  • Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
  • Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης υποδεικνύει στους οδηγούς να καλέσουν στο 1025 ή στο 2710-562.000.

Την ίδια ώρα, η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Απόφαση της Τροχαίας από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 έως τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου και ώρα 24:00, τίθεται σε ισχύ πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, εξαιτίας των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Η διακοπή αφορά το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού. Παρακαλούμε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας. Τέλος, σημειώνουμε ότι η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι πέντε προειδοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τον καιρό

Συμβουλές προς τους οδηγούς ενόψει του παγετού που έρχεται το τριήμερο των Θεοφανίων εξέδωσε εκτάκτως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από την Κυριακή (05-01-2020) το πρωί αναμένεται έντονο ψυχρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Θα επηρεασθεί καταρχήν η βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα, από Κυριακή μεσημέρι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στην νοτιανατολική Ελλάδα.

Θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις. Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανίων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Γι' αυτό η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: 

  1. Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα.
  2. Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
  3. Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.
  4. Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  5. Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

Τι θα γίνει με τα λιμάνια

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει βγει κάποιο απαγορευτικό, όμως οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Ηφαιστίωνκαιρόςκακοκαιρία