Ελλάδα|05.01.2020 01:15

Ηφαιστίων: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Newsroom

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ηφαιστίων». Σύμφωνα με τον μετωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη το νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει τη χώρα μας από το μεσημέρι της Κυριακής. Συγκεκριμένα, αέριες μάζες θα μετατοπιστούν προς την Ελλάδα από το βόρεια Βαλκάνια με αποτέλεσμα να σχηματίσουν χαμηλό βαρομετρικό στα νότια θαλάσσια τμήματα και το οποίο θα κινηθεί προς την περιοχή της Ρόδου. Εκεί θα υπάρξει μία σύγκρουση των αέριων συστημάτων τα οποία θα δώσουν την πολύ μεγάλη κακοκαιρία στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία 

Από το μεσημέρι της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Θράκη, θα επεκταθούν στη Μακεδονία και ακολούθως αφού περάσουν από το Αιγαίο θα ενταθούν στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμη θα υπάρξει ενίσχυση των βόρειων ανέμων οι οποίοι μέσα στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9-10 μποφόρ. Ακόμη χιόνια θα πέσουν στην Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, ενώ ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στο κομμάτι Μαλακάσα - Λαμία (εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και με τη «Ζηνοβία»), όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο Κορίνθου - Τριπόλεως. Από την άλλη πλευρά χιόνια θα πέσουν στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής, (κυρίως σε Βίλια και Πάρνηθα) ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το βράδυ της Παρασκευής δεν αποκλείεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. 

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» μετα το πάθημα του τελευταίου κύματος κακοκαιρίας. Η επέλαση του χιονιά από αύριο Κυριακή , συμπίπτει με το τριήμερο των Θεοφανίων και την επιστροφή των εκδρομέων των εορτών. Είναι σαφές προς όλους πως το Εθνικό οδικό δίκτυο πρέπει να μείνει πάση θυσία ανοιχτό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του Open TV Δημήτρη Φρέσκου, στις εγκαταστάσεις της περιφέρειας στο Καπανδρίτι δεκάδες ειδικά οχήματα, ερπυστριοφόρα, εκχιονιστικά και αλατιέρες με απόθεμα εκατοντάδων τόνων αλάτι είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη.

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας πραγματοποιούν τον τελευταίο λεπτομερή έλεγχο ώστε να αποφευχθούν αστοχίες της τελευταίας στιγμής. Σημαντικό ρόλο στο να κυλύσουν όλα ομαλά έχουν και οι πολίτες οι οποίοι πρέπει να κάνουν τη δική τους προετοιμασία. Την ώρα που το προσωπικό της περιφέρειας βρίσκεται σε επιφυλακή δεκάδες πολίτες προνοούν και σπεύδουν να προμηθευτούν αλάτι από τις κεντρικές αποθήκες. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε επιφυλακή και οι Δήμοι κυρίως των βορείων προαστίων που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Η ολιγωρία φέρνει και συνέπειες

Πάντως στο εξής όσοι ολιγωρούν στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και κρίνονται υπεύθυνοι θα αντιμετωπίζουν συνέπειες. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η συγκρότηση οργάνου που θα διερευνά τα αίτια διακοπής της κυκλοφορίας προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη των πρόσφατων εικόνων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Στο πλαίσιο αυτό θα επιβάλλονται αυστηρές πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα στους υπαίτιους φορείς, ανάλογα με την έκταση των προβλημάτων και τις συνέπειες της μη ορθής τέλεσης των καθηκόντων τους.

καταιγίδεςκακοκαιρίαΗφαιστίωνκαιρόςχιόνια