Ελλάδα|05.01.2020 22:00

Καιρός: Σαρώνει ο Ηφαιστίων - Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές, χιόνια και στην Αθήνα

Newsroom

Ο «Ηφαιστίων» είναι εδώ και δείχνει τα «δόντια» του. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη ανοίγεται ένα δύσκολο τριήμερο για τη χώρα μας καθώς θα υπάρξουν ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Παράλληλα θα υπάρξουν θυελλώδεις άνεμοι ακόμα μέσα στο Αιγαίο που θα προσεγγίσουν τα 9-10 μποφόρ.

Διαβάστε ακόμη: 50 συμβουλές της ΕΜΑΚ που σώζουν ζωές

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα στις εθνικές οδούς - Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτοί θερμαινόμενοι χώροι για άστεγους στον δήμο Αθηναίων 

Διαβάστε ακόμη: Δείτε ζωντανά πού χιονίζει

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που πέφτουν ήδη σε πολλές περιοχές στα βόρεια της χώρας μας. Αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττικόβοιωτία, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου). Ταυτόχρονα θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των ανέμων μέσα στο Αιγαίο και θα δημιουργηθεί μεγάλη πίεση της τάξεως 9-11 μποφόρ. Επίσης θα υπάρξουν ισχυρές καταιγίδες στα νότια τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα καθώς από εκεί θα περάσει το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού.

Από την άλλη πλευρά όπου δεν χιονίσει θα υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και πολύ ισχυρός παγετός. Μάλίστα στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμα και τους - 10 βαθμούς Κελσίου. 

Οι επικίνδυνες περιοχές

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη οι επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές ανάμεσα σε Αττικοβοιωτία και Λαμία. Επίσης χιόνια θα πέσουν τις επόμενες ώρες στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ αύριο Δευτέρα ίσως υπάρξει χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα υπάρξουν στην Ανατολική και Βορειοανατολική Πελοπόννησο.  

«Σαρώνει» τη χώρα ο «Ηφαιστίων»

Ο «Ηφαιστίων» σαρώνει τη χώρα και τα πρώτα προβλήματα την κακοκαιρία εμφανίστηκαν στις ορεινές περιοχές της χώρας. Μάλιστα δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν λόγω του χιονιά τόσο στη Χαλκιδική όσο και στα Καλάβρυτα. Είναι ενδεικτικό ότι στη Χαλκιδική αρκετά οχήματα αν και είχαν αλυσίδες ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους και χρειάστηκε να ρυμουλκηθούν. Βέβαια υπήρξαν και εκείνοι που «κόλλησαν» στο χιονισμένο οδόστρωμα χωρίς αλυσίδες και προσπαθούσαν ακόμα και με βίντεο από το ίντερνετ να δουν πως τοποθετούνται.

Πάγωσε η λίμνη στον Ομαλό

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα πάγωσε ακόμα και την τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στον Ομαλό. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Χανίων ζήτησε από όσους επισκέπτονται τη συγκεκριμένη περιοχή να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποκλεισμού σε όλες τις ορεινές περιοχές. 

Πάντως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες ανάλογες με εκείνες της Προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς όταν και κόπηκε στα δύο το οδικό δίκτυο της χώρας λόγω της «Ζηνοβίας». Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται δήμοι και περιφέρειες ενώ σε ισχύ βρίσκονται και έκτακτα μέτρα από την Τροχαία. Μάλιστα στα διόδια των Αφιδνών βρίσκεται ακόμα και το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ προκειμένου να συνδράμει εάν χρειαστεί. Στο μεταξύ η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα από το τελεφερίκ καλυμένα από το χιόνι είναι τα καταφύγια Φλαμπούρι και Μπάφι.

Ακόμη στο Open TV μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Χρονόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της αστυνομίας ενώ συνέστησε οι οδηγοί των οχημάτων να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες και να μην εισέρχονται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Επίσης στο Open TV μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης ο οποίος σημείωσε πως προς ώρας δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε πως το πυροσβεστικό σώμα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή 

Δείτε τα βίντεο του Open TV:

χιόνιακαιρόςκακοκαιρίαΗφαιστίων