Ελλάδα|07.01.2020 19:28

ΟΤΕ: Στα άκρα η κόντρα εργαζομένων - διοίκησης για την απεργία

Μαρία Λιλιοπούλου

Στα δικαστήρια φτάνει η κόντρα εργαζομένων και διοίκησης στον ΟΤΕ, ενώ συνεχίζεται η πολυήμερη απεργία, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), η οποία έχει ξεκινήσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2019.

Ήδη η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου επισημαίνοντας ότι είναι «αντιδημοκρατική ενέργεια η απαγόρευση στο δικαίωμα της εργασίας» αναφερόμενη «στους αποκλεισμούς κτιρίων και εργαζομένων από την εργασία». Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός προχωρεί στην κίνηση αυτή «για να αντιμετωπίσει το αντιδημοκρατικό φαινόμενο του αποκλεισμού κτιρίων από μερίδα συνδικαλιστών και της παρεμπόδισης εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους».

Αφού χαρακτηρίζει την απεργία των τριών εβδομάδων που ανακοίνωσε το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κινητοποίηση πρωτοφανούς διάρκειας εν μέσω εορταστικής περιόδου, τονίζει ότι αυτό γίνεται «προκειμένου να πιέσει καταστάσεις και να επιβάλλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω, σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Κατηγορεί μάλιστα τους συνδικαλιστές ότι «προσπαθούν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους κι έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αποκλεισμού κτιρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν».

Ο ΟΤΕ σημειώνει ότι αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών-περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η τακτική αυτή αναγκάζει, όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, να υποστούν οικονομική ζημία και τους στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καθολική συμμετοχή

Από την πλευρά της η ΟΜΕ-ΟΤΕ εμμένει στην κινητοποίηση κάνοντας λόγο για καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, ενώ προσθέτει ότι «σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της Διοίκησης και με αξιοπρέπεια έστειλαν το μήνυμα πως στον ΟΤΕ δεν είναι δουλοπάροικοι». Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι και την Τετάρτη (8/1) θα βρίσκονται έξω από τα κτίρια προκειμένου να ενημερώνουν για τα αιτήματά τους.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ έκανε λόγο για σχέδιο διάσπασης των εργαζομένων από πλευράς της διοίκησης αναφερόμενη σε «καταιγίδα τηλεφωνημάτων προϊσταμένων να επιστρέψουν στη δουλειά λέγοντάς τους πως δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο απόλυσης, θα πάρουν μεγάλες αυξήσεις και άλλες πολλές προφορικές υποσχέσεις που κάποια στιγμή στο μέλλον θα υλοποιηθούν».

Παράλληλα προέβησαν σε καταγγελίες για «πλήθος εργολάβων που έχουν αναλάβει έργο στο δίκτυο» προειδοποιώντας πως «κάθε παρέμβαση στο ενεργό δίκτυο από εργολάβους θα ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά της» και ότι «κανένας εμφανής ή αφανής απεργοσπαστικός μηχανισμός δεν θα μείνει χωρίς έλεγχο».

ΟΤΕαπεργία