Ελλάδα|08.01.2020 17:09

Δίκη ΧΑ - Πολιτική Αγωγή: Ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος ως «αναρχοάπλυτος»

Σοφία Φασουλάκη

Με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής άρχισε η νέα χρονιά στη δίκη των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, αρχής γενομένης από την αγόρευση των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, υπόθεσης, η οποία άλλωστε ξετύλιξε και το κουβάρι της δράσης των μελών της οργάνωσης. Μετά την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, σκυτάλη πήραν σήμερα οι δικηγόροι, επιχειρώντας να αποδομήσουν όσα υποστήριξε η κ. Οικονόμου περί συμπτωματικής παρουσίας του Γιώργου Ρουπακιά στο Κερατσίνι.  

Όπως ανέφερε η κ. Χρύσα Παπαδοπούλου, «ο Ρουπακιάς δεν λειτούργησε μόνος του, ούτε συνελήφθη μόνος του, ούτε περαστικός ήταν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ήταν μέλος του 5μελούς Συμβουλίου της Νίκαιας. Εκείνο το βράδυ έφθασε στο σημείο της δολοφονίας ακολουθώντας το κομβόι των χρυσαυγιτών». Μάλιστα, όπως είπε, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει σαφώς ότι ο 34χρονος μουσικός ήταν στοχοποιημένος και χαρακτηριζόταν από μέλη της ΧΑ ως «αριστερός» και «αναρχοάπλυτος». Επικαλέστηκε μάλιστα τις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης, όπως αυτές καταγράφηκαν από τον κοριό της ΕΥΠ, στις οποίες ακούγεται μεταξύ των συνομιλητών: «Ξέρω εγώ καλά τι ήτανε και πόσο βαθιά ήταν χωμένος», «Το ψάχναμε το μπαστάρδι καιρό» κ.α.

Σύμφωνα με την συνήγορο, ο Γ. Ρουπακιάς κατευθύνθηκε απευθείας στο στόχο του εκείνο το μοιραίο βράδυ, μετά από τηλεφώνημα που έλαβε, κρατώντας μάλιστα το μαχαίρι στο χέρι του και όχι στην τσέπη του. «Υπήρχε σχέδιο οργανωμένης επίθεσης σε βάρος του. Την ώρα που έφτασε ο Ρουπακιάς, οι υπόλοιποι άνοιξαν τον κύκλο, και ο δράστης κινήθηκε κατευθείαν προς τον Παύλο. Τον μαχαίρωσε και έφυγε. Η επίθεση διήρκησε μόλις 2.5 λεπτά»

Κατά την κ. Παπαδοπούλου η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτει χωρίς αμφιβολία «ενεργοποίηση τάγματος εφόδου» και είναι αδιάφορο αν υπήρξε εντολή δολοφονίας του από την ηγεσία. Εξάλλου στο παραπεμπτικό βούλευμα, δεν υπάρχει κατηγορία για ηθική αυτουργία, είπε η συνήγορος.  Απαντώντας στην εισαγγελέα, ότι ο Ρουπακιάς σκότωσε για να ανέβει στα μάτια των υπολοίπων μελών, διερωτήθηκε: «Σε τι είδους οργάνωση ανήκει κάποιος που σκοτώνει για να ανέβει στα μάτια των άλλων; Σε μία εγκληματική, ναζιστική οργάνωση», κατέληξε.

Η συνήγορος είπε πως η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση «με ποινικό μητρώο» λόγω σωρείας αποφάσεων για βίαιες επιθέσεις και τόνισε πως στόχος της ήταν η επικράτηση «στον δρόμο», η «κατάκτηση του ζωτικού χώρου» και στο πλαίσιο αυτό ήθελε τα θύματα της να γνωρίζουν «πως τους χτύπησε η Χρυσή Αυγή». Οι αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής θα συνεχιστούν, με την απόφαση του δικαστηρίου να εκδίδεται στις αρχές του καλοκαιριού.

Περισσότερα, στο βίντεο που ακολουθεί: 

Χρυσή Αυγήδίκη Χρυσής Αυγής