Ελλάδα|18.01.2020 14:51

Megxit: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες - Το παρασκήνιο της «προδοσίας» των Σάσεξ

Γιάννης Χαραμίδης

Megxit: Η αποφαση του ζεύγους της Μέγκαν και του Χάρι, της δούκισσας και του δούκα του Σάσεξ, να αποχωρήσουν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα και τον ρόλο τους εντός της βασιλικής οικογένειας φαίνεται πως έπιασε το άρτια στελεχωμένο επικοινωνιακό επιτελείο του παλατιού στον ύπνο.

Σύμφωνα με αναλυτές στη Μεγάλη Βρετανία, η βασίλισσα, ο σύζυγός της (πρίγκιπας του Εδιμβούργου Φίλιππος) αλλά και ο γιος της, πρίγκιπας Κάρολος, έμαθαν για τα σχέδια του Χάρι και της Μέγκαν πριν από μία εβδομάδα. Οι «ακρογωνιαίοι» λίθοι της οικογένειας αρχικά ζήτησαν από τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ η υπόθεση να μη φτάσει στα ΜΜΕ, τουλάχιστον όχι προτού τα συζητήσουν μεταξύ τους...

Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν από το ταξίδι τους στον Καναδά την Τρίτη 7 Ιανουαρίου και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επισκεφθούν την πρεσβεία της βορειοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο προκειμένου, σύμφωνα με κάποιους, να ευχαριστήσουν για την εξαιρετική φιλοξενία που έλαβαν ή σύμφωνα με άλλους, απλώς να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της υπερατλαντικής μετακόμισής τους στη χώρα του σφενδάμου.

Ο Χάρι και η Μέγκαν ήταν αποφασισμένοι πως δεν θα «πέσουν» στην παγίδα που, κατά το περιβάλλον τους, η βασιλική οικογένεια ετοιμαζόταν για ακόμη μία φορά να τους στήσει. Αμέσως μετά την επίσκεψη στην πρεσβεία το όχημα του ζεύγους δεν τους μετέφερε στο Μπάκιγχαμ και δεν υπήρχε καμία προγραμματισμένη συνάντησή τους με τη γιαγιά «Λίλιμπετ». Αντίθετα, είχε προγραμματιστεί η δημοσίευση μιας περιεκτικής και εξαιρετικά έξυπνα διατυπωμένης ανακοίνωσης των προθέσεών τους.

Η ανακοίνωση

Αρχικά στην ανακοίνωσή τους η δούκισσα και ο δούκας του Σάσεξ τονίζουν πως αποχωρούν από το προσκήνιο της βασιλικής οικογένειας με όσα αυτό συνεπάγεται. Σε δεύτερο χρόνο το ζευγάρι ξεκαθαρίζει πως θα ζήσει πλέον εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα σε διαστήματα ισόποσα ανά έτος. Η χώρα δεν διευκρινίζεται, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως οι «Σάσεξ» έχουν ήδη βρει την κατοικία που θα τους στεγάζει στον Καναδά.

Στην επιστολή ο Χάρι και η Μέγκαν σημειώνουν πως ο πλέον οκτώ μηνών γιος τους, Αρτσι, θα ανατραφεί μαθαίνοντας για τις παραδόσεις αλλά και την ιστορία της βασιλικής οικογένειας στην οποία ανήκει. Για τους παροικούντες τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ξένισε αναφορικά με το timing, αλλά όχι αναφορικά με την κατάληξη. Ο Χάρι και η Μέγκαν από τον Μάιο του 2018, όταν και ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου, έχουν εκφραστεί αρκετές φορές ανοιχτά και ανεπιτήδευτα αναφορικά με τις πιέσεις που δέχονται τόσο από τη βασιλική οικογένεια όσο και από τα media.

Το χρονικό

Το 2018 ήταν η χρονιά του Χάρι και της Μέγκαν, με τον γάμο τους να αποτελεί το γεγονός της χρονιάς. Το παραμύθι του ζευγαριού όμως είχε, όπως φαίνεται, δράκο… Οι νεόνυμφοι αποφασίζουν να μη μείνουν στο παλάτι του Κένσιγκτον, με τις φήμες να οργιάζουν για σοβαρό θέμα ανάμεσα στους Ουίλιαμ και Χάρι… Το ζευγάρι θα ανακαινίσει το Φρόγκμορ Κότατζ στο Ουίνδσορ και θα μείνει μακριά από τα ανάκτορα. Οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν 2,4 εκατομμύρια λίρες για την ανακαίνιση… Το χάσμα ανάμεσα στα δύο αδέλφια βαθαίνει κι άλλο μέσα στον ίδιο χρόνο.

Η κοινή τους πορεία στο φιλανθρωπικό ίδρυμα τελειώνει επίσημα. Το παλάτι αποφασίζει πως το ζήτημα ανάμεσα στους δύο γιους της πριγκίπισσας Νταϊάνα πρέπει να γεφυρωθεί. Το ταξίδι του Χάρι και της Μέγκαν στη Νότια Αφρική το 2019 είναι μια συνηθισμένη πρακτική… Στόχος της βασίλισσας το ζευγάρι και το νεογέννητο παιδί τους να απομακρυνθούν λίγο από τις πιέσεις του παλατιού και των media… Ο Χάρι έχει πάρει όμως τις αποφάσεις του.

Θα ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του με οποιοδήποτε κόστος. Τα όσα ακολουθούν προκαλούν εκνευρισμό και αμηχανία στη βασίλισσα και ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια. Το Παλάτι, όπως συνηθίζει, δεν εκθέτει το ζεύγος, αλλά η βασίλισσα είχε, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, μια πεντάωρη συζήτηση τόσο με τον εγγονό της όσο και με τη σύζυγό του μετά την επιστροφή τους.

Οι δύο επιλογές

Η βασίλισσα Ελισάβετ σήμερα έχει πλέον δύο επιλογές. Μπορεί για πρώτη φορά να σκεφθεί ως γιαγιά και όχι ως μονάρχης και να «υποκύψει» στις απαιτήσεις του Χάρι και της Μέγκαν. Το κόστος ειδικά σε κύρος θα είναι μεγάλο. Σε δεύτερο χρόνο η βασίλισσα μπορεί να σταθεί ως τέτοια, κατάσταση καθόλου άγνωστη στην ίδια, και να δείξει στον εγγονό της την πόρτα της εξόδου, απαιτώντας τις ίδιες υπογραφές που ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος, απαίτησε από τον αδελφό του, Εδουάρδο. Σε μια τέτοια περίπτωση η «εξορία» στον Καναδά θα πρέπει να θεωρείται μια μόνιμη κατάσταση ακόμη και για τον 8 μηνών Αρτσι.

Κομμένο το «χαρτζιλίκι» μετά την... εξορία

η αποφαση, που φαίνεται να κοστίζει ήδη αρκετά σε θεσμικό και επικοινωνιακό επίπεδο στο Μπάκιγχαμ, θα κοστίσει και στο πριγκιπικό ζευγάρι. Η αυτής μεγαλειότης βασίλισσα Ελισάβετ καταβάλλει συνολικά στα εγγόνια της, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, 5 εκατ. βρετανικές λίρες από το ετήσιο βασιλικό καταπίστευμα, το οποίο και χρηματοδοτείται από τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Ο Χάρι και η Μέγκαν, ωστόσο, λαμβάνουν από το ποσό αυτό περίπου 2 εκατ. λίρες. Επιπλέον, τα δύο αδέλφια λαμβάνουν από κοινού 3 εκατ. λίρες ετησίως για «ανεπίσημες δαπάνες» αλλά και περίπου 5 εκατομμύρια λίρες από την περιουσία του πατέρα τους, πρίγκιπα Καρόλου, στην Κορνουάλη. Αναλυτές εκτιμούν πως ο Χάρι και η Μέγκαν θα κρατήσουν την εξοχική κατοικία Φρόγκμορ, η οποία ανακαινίστηκε με δημόσια χρήματα που έφτασαν τα 2,4 εκατ. λίρες. Επίσης, εκτιμάται πως σκοπεύουν να κρατήσουν και την αστυνομική φύλαξη που επίσης χρηματοδοτείται με δημόσιους πόρους.

«Ζημιές» και στα ανάκτορα

Μπορεί τελικώς Μέγκαν και Χάρι να καταφέρουν να απεμπλακούν από τα βασιλικά χρυσά δεσμά τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς κόστος και για το Παλάτι. Μεγάλο ερώτημα παραμένει το καθεστώς ασφαλείας κάτω από το οποίο θα ζήσει το ζεύγος στην αμερικανική ήπειρο. Το ότι θα αποποιηθούν τους τίτλους τους σε καμία περίπτωση δεν τους «διαγράφει» από τον δεσμό αίματος που ισοβίως θα τους ενώνει με το Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, οι προς το παρόν δούκας και δούκισσα του Σάσεξ θα πρέπει να φυλάσσονται από ειδικό κλιμάκιο είτε της MI6 είτε άλλης ειδικής μονάδας, ένα κόστος που το Παλάτι θα κληθεί να πληρώσει. Πέραν όμως του οικονομικού, το Παλάτι καλείται να αποφασίσει για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα εάν θα αποδεχθεί την πρόκληση να αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζει τις κρίσεις στο εσωτερικό του.

Σε περίπτωση που η βασίλισσα Ελισάβετ «κάνει πίσω» στο άκομψα εκπεφρασμένο αίτημα του ζευγαριού, θα πρέπει να «ξαναγραφτεί» ειδικό κείμενο το οποίο θα δίνει την ίδια δυνατότητα σε οποιοδήποτε μέλος της βασιλικής οικογένειας επιθυμεί στο μέλλον να πράξει κάτι παρόμοιο. Αναλυτές σημειώνουν πως σε μια τέτοια περίπτωση η Ελισάβετ έπειτα από 68 χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει πράξει κάτι το οποίο δεν έπραξε ούτε για τον σύζυγό της, προκειμένου να έχει έστω και τον τυπικό τίτλο του «βασιλιά»...

Στα βήματα του Εδουάρδου Ζ’

Το Παλάτι δεν βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Πρώτος διδάξας ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος. Αδελφός του Γεωργίου του 6ου (πατέρα της Ελισάβετ) ο βασιλιάς Εδουάρδος έμεινε στον θρόνο για κάτι λιγότερο από 12 μήνες... Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη περίοδο υπέγραψε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, παραιτήθηκε του αξιώματος και του τίτλου του και ακολούθησε την καρδιά του... Παντρεύτηκε την Μπέσι Γουάλις Γουόρφιλντ Σίμπσον, Αμερικανίδα ηθοποιό (οποία σύμπτωση) και δις διαζευγμένη,\...

Βασίλισσα ΕλισάβετΠρίγκιπας ΧάριΜέγκαν ΜαρκλMegxit